Beyoğlu Musevi Hahamhanesi Vakfı"nın “Türk Yahudi Toplumu ve Yahudi Kültürünü Tanıtma Projesi” kapsamında "Farklı Kimliklere ve Yahudiliğe Bakış Algı Araştırması" anketinde deneklerin çoğu Türkiye"de Müslüman, Hıristiyan ve Musevilerin dışlanmadıkları ve özgürce yaşadıkları görüşünü dile getirdi.

Ankete katılanlara "Sizce bu kesimlerden her biri toplum içinde kimlik veya inançlarını ne derece özgürce ifade edebiliyorlar" sorusu soruldu. Müslümanlar özgür diyenler % 64, ne özgür ne özgür değil % 17, değil % 18. Hıristiyanlar özgür % 60, ne özgür ne özgür değil % 18, özgür değil % 13. Museviler özgür diyenler % 57, ne özgür ne özgür değil % 19, özgür değil % 14.

Ankette Türkiye"de demokrasinin işleyişinden memnunluk 10 üzerinden 4,3 seviyesinde. Ankete katılanların % 44"ü memnun olmadığı, % 25"i "ne memnunum ne de memnun değilim derken % 30"u memnun olduğunu ifade etti.

Denekler "Kendinizi tek kimlikle tanımlayacak olsanız öncelikle hangisini kendinize uygun görürdünüz?" sorusuna % 51 TC vatandaşı, % 19"u Müslüman, % 19"u Türk karşılığını verdi. Kürt diyenler % 2 ile Alevi diyenler % 2"de kalırken % 7"si kimlik tanımlamadı ve %1"i de "cevap yok" dedi. /haber7