Universal Pictures stüdyosu Mumya (The Mummy) serisini tekrar ele almak için çalışmalara başladı. Prometheus filminin senaristlerinden Jon Spaihts ise filmin senaryosunu yazmaya başladı.
80 milyon dolar bütçesiyle gişede dünya çapında 415 milyon dolar kazanan 1999 tarihli ilk film Brendan Fraser ve Rachel Weisz'ın başrolünde çekmişti. Aynı isimli 1932 tarihli klasiğin farklı bir yorumu olarak o dönem dikkat çeken yapım BAFTA'da En İyi Görsel Efekt Ödülü'nü Matrix 'e kaptırmıştı.
Mumya Geri Dönüyor (The Mummy Returns) ve Mumya: Ejder İmparatoru’nun Mezarı (The Mummy : Tomb of the Dragon Emperor) isimli iki de devam filmi bulunan her biri dünya çapında yüksek gişe rakamları elde eden filmlerin ardından seriye yeni bir ruh katmak isteyen stüdyo, Mumya (The Mummy) efsanesini köklerine döndürmeye çalışacak.
Prometheus filminde Yaratık (Alien)'ın DNA'sından yeni bir öykü kuran senarist Jon Spaihts, konu hakkında yaptığı açıklamada proje için şunları söyledi; "Ben bu projede Prometheus filminde yakaladığım fırsatın benzerini görüyorum. Bir serinin karanlık köklerine, özündeki korkunç kaynağa dönmek ve aynı anda onu daha önce görülmemiş epik bir boyuta taşımak."
1999 tarihli Mumya, 1923’te Amerikalı maceracı Rick'in yasak bir aşk yüzünden hayatlarını kaybeden iki sevgilinin korkunç lanetini 3000 yıllık uykusundan uyandırmasını ve Rahip İmhotep'in gazabıyla geri dönüşünü anlatıyordu.