Aydın Vergi Dairesi Başkanı Mesut Yılmaz yaptığı açıklamada mükelleflerin 01 Şubat günü başlayan kazanç beyannamelerin 25 Şubat 2011 tarihine kadar bağlı bulundukları vergi dairelerine vermeleri gerektiğini söyledi. Mükelleflerin bir an önce beyannameleri vermesini tavsiye eden Yılmaz, zamanında teslim edilmeyen beyannameler için cezai müeyyide uygulandığını söyledi.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 46'ncı maddesi hükmü gereğince, aynı Kanunun 47 ve 48'inci maddelerinde yazılı şartları topluca haiz olanların ticari kazançlarının basit usulde vergilendirildiğini kaydeden Aydın Vergi Dairesi başkanı Mesut Yılmaz “Bu usulde vergilendirilen mükellefler, faaliyetlerine ilişkin mal alış ve giderleri ile hasılatlarını gösteren belgeleri ayrı ayrı dosyalarda saklamak zorundadırlar. Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenlediği veya kullandığı tespit edilen mükellefler, bu hususun kendilerine tebliğ edildiği tarihi takip eden ay başından itibaren ikinci sınıf tüccarlara ilişkin hükümlere tabi olurlar” dedi.
Basit usule tabi olmanın şartlarından herhangi birini takvim yılı içinde kaybedenler, ertesi takvim yılı başından itibaren gerçek usulde vergilendirildiğini belirten Mesut Yılmaz “Herhangi bir şekilde gerçek usulde vergilendirilecek olanlar ve gerçek usulde vergilendirilen mükellefler, bir daha hiçbir şekilde basit usule dönemezler. Bu kişilerin aynı türden iş yapan eş ve çocukları da bu faaliyetleri nedeniyle basit usulden yararlanamazlar” diye konuştu.
Basit Usule Tabi Olmanın Genel Şartları: 1- Kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak (işinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartı bozmaz. Ölüm halinde iş sahibinin dul eşi veya küçük çocukları namına işe devam olunduğu takdirde, bunların bilfiil işin başında bulunup bulunmamalarına bakılmaz.) 2- İşyeri mülkiyetinin iş sahibine ait olması halinde emsal kira bedeli, kiralanmış olması halinde yıllık kira bedeli toplamı büyükşehir belediye sınırları içinde (2010 yılı için 4.300) (2011 yılı için) 4.600 lirayı, diğer yerlerde (2010 yılı için 3.000) 3.200 lirayı aşmamak. 3- Ticari, zirai veya mesleki faaliyetler dolayısıyla gerçek usulde Gelir Vergisi'ne tabi olmamak. 2 ve 3 numaralı bent hükümleri öteden beri işe devam edenlerde takvim yılı başındaki, yeniden işe başlayanlarda ise işe başlama tarihindeki duruma göre uygulanır.
B) Basit Usule Tabi Olmanın Özel Şartları: (GVK 48. Madde)
1- Satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satanların yıllık alımları tutarının (2010 yılı için 60.000) (2011 yılı için) 64.000 TL'yi, yıllık satışları tutarının (2010 yılı için 90.000) 96.000 TL'yi aşmaması, 2- 1 numaralı bentte yazılı olanların dışındaki işlerle uğraşanların bir yıl içinde elde ettikleri gayri safi iş hasılatının (2010 yılı için 30.000) (2011 yılı için) 32.000 TL'yi aşmaması, 3- 1 ve 2 numaralı bentlerde yazılı işlerin birlikte yapılması halinde, yıllık satış tutarı ile iş hasılatı toplamının (2010 yılı için 60.000) (2011 yılı için) 64.000 TL'yi aşmaması.
“BASİT USULDE VERGİLENDİRİLEN MÜKELLEFLERİN BEYAN DÖNEMİ VE ÖDEME ZAMANLARI”
Açıklamasında basit usulde vergilendirilen mükelleflerin beyan dönemi ve ödeme zamanları hakkında da bilgiler veren Aydın vergi Dairesi Başkanı Mesut Yılmaz, “Geliri sadece basit usulde tespit edilen ticari kazançtan ibaret olan mükellefler bir takvim yılına ait gelirlerini ertesi yılın Şubat ayının başından 25'inci günü akşamına kadar bağlı bulundukları vergi dairesine vermeleri gerekmektedir. Bu mükelleflerin adına tahakkuk ettirilen gelir vergisini Şubat ve Haziran aylarında olmak üzere iki eşit taksitte ödemeleri gerekmektedir. Ekonomik açıdan dar gelirli kesimden oluşan basit usul vergi mükelleflerinin vecibeleri yerine getirmeleri kendi menfaatlerine olacaktır. Bu vecibelerin yerine getirilmesi ve herhangi bir cezai müeyyide ile karşılaşmamaları en büyük temennimizdir. Bu hususta maliye camiasının yanı sıra bu mükelleflerin kayıtlarının tutulduğu ve mensubu oldukları oda başkanlıklarına da büyük görevler düşmektedir” ifadelerine yer verdi.