Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, esnaf sanatkar kesiminin önemli sorunlarından sicil affı ile ilgili çalıştıklarını belirterek, ''Çarşamba günü itibariyle sicil affınız sizlere hayırlı olsun'' dedi.

Bakan Çağlayan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) tarafından Dedeman Otel'de düzenlenen, ''Esnaf ve Sanatkar 2009 Değerlendirme Toplantısı''na katıldı.

Çağlayan burada yaptığı konuşmada, Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na sunulan Esnaf ve Sanatkar Stratejik Eylem Planı, sıfır faizli cansuyu kredileri, TESKOMB kredileri ve esnaf sanatkar kesiminin kredi borçlarında yapılacak düzenlemelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Cansuyu kelimesinin ''yeni bir fidanı çok az su vererek büyümesini sağlamak'' anlamına geldiğini belirten Çağlayan, Türk esnaf ve sanatkarını ''Türkiye'nin fidanlığı'' olarak gördükleri için kredilere bu ismi verdiklerini söyledi.

Bu kredilerin kullandırılmasında iki problem yaşandığını ifade eden Çağlayan, esnaf ve sanatkar kesiminin kendisine ''esnafın sadece imalatçı kesimden ibaret olmadığını'' söylediğini belirtti. Çağlayan, ''Size müjde veriyorum. KOSGEB Kanunu'nda değişiklik yaptık. KOSGEB kredilerini tüm esnaf ve sanatkar kesiminin kullanabileceği bir düzenlemeye gittik'' dedi.

İkinci sorunun ''bankaların kredi vermemek için 38 takla atması'' olduğunu anlatan Çağlayan, şöyle konuştu:

''Daha önce çıkardığımız Sicil Affı Kanununa göre bankaların silmeleri gerekiyordu ama silmediler. Siz misiniz silmeyen? Gerekli çalışmayı yaptık. Çarşamba günü itibariyle sicil affınız sizlere hayırlı olsun. Yok öyle iş... Bankaların esnaf ve sanatkara verilecek krediyi erteleme lüksü yok.

2003'te çıkan kanunda borçlarını ödeyemeyenler 3 aylık bir süre içinde bu aftan yararlanacak demiştik. Şimdi 2004 yılının Mart ayından 2009'un Haziran Temmuzuna kadar bu kapsama girenlerin hepsine af getirecek bir düzenleme yaptık. Ben bankaları etik davranmaya, centilmence davranmaya davet ediyorum.''



TESKOMB KREDİLERİ

Bakan Çağlayan, 2009 yılında da esnaf sanatkar kesiminin değişik kredilerle desteklenmeye devam edileceğini söyledi.

Hükümetin, esnaf ve sanatkar kesimine verdiği değerin bir göstergesi olarak Bakanlığın 2009 yılı bütçesini yüzde 92, KOSGEB kaynaklarını da yüzde 40-50 artırdığını dile getiren Çağlayan, geçen yıl Halk Bankasına verdikleri kredi sübvansiyonunun da 211 milyon TL'den 275 milyon TL'ye çıkarıldığını bildirdi.

Bazı esnaf ve sanatkarların TESKOMB'dan kullandıkları kredilerin taksitlerini ödeyemediklerini ve zor duruma düştüklerini de belirten Çağlayan, bu sorunun çözümü için TESKOMB'un eski Başkanı, AK Parti Yozgat milletvekili Kadir Akgül ile görüştüklerini söyledi. Çağlayan, ''Onlar da bana TESKOMB'a borcu olan esnafın ana paralarını ödemek şartıyla evlerinin üzerindeki ipotekleri kaldıracaklarını ve borçların kalan kısmına 5 yıl vade yapacaklarını söylediler. Bu da size hayırlı olsun'' diye konuştu.



HALK BANKASI KREDİLERİ

Sanayi Bakanı, esnafa kullandırılan Halk Bankası kredileriyle ilgili olarak da bilgi verdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla bir kararname hazırladıklarını belirten Çağlayan, bu kararnamenin Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandığını söyledi.

Çağlayan, Halk Bankasından kullandırdıkları kredilerde gösterge faiz oranının yüzde 50'ye indirildiğini bildirdi. Bakan Çağlayan, ''Yarısı sizden yarısı bizden dedik. Pazartesiden itibaren yüzde 12 faizle kredi kullanacaksınız'' dedi.

AK Parti'nin esnaf ve sanatkarı sözde değil özde destekleyen bir parti olduğunu vurgulayan Çağlayan, bu anlayışla üzerinde çalıştıkları yeni bir düzenlemeyle de SSK ve BAĞ-KUR borcu bulunan esnaf sanatkarlara da KOSGEB kredilerinden yararlanma imkanı getirileceğini bildirdi.

Bakan Çağlayan, Esnaf Eylem Planı ile ilgili olarak da 33 ana başlıkta birçok alanda düzenleme yapılacağını ve önümüzdeki günlerde esnafa yeni müjdeler verebileceklerini söyledi.

Çağlayan, ''Esnaf ve sanatkarın var olan itibarının, etkinliğinin artırılması için çalışıyoruz. Sicil belgelerinin esnaf odalarınca verilmesini sağlayacak bir düzenleme yapıyoruz. Ticaret odasına kayıt olurken istenmeyen bir belge TESK'e kayıt olurken isteniyorsa ben buna karşı çıkarım ve çıktım. Bu eylem planı Cumhuriyet tarihinde bir ilk olacak'' diye konuştu.



''2002 ÖNCESİ M.Ö İDİ''

AK Parti hükümeti için esnaf sanatkar kesiminin en öncelikli kesim olduğunu çünkü, bu kesimi ''Türkiye'nin ciğerleri'' olarak gördüklerini belirten Çağlayan, ''2002 öncesi Milattan Önce idi. Cilalı taş devrinden çıktık modern zamana geldik. Şu anda esnaf ve sanatkara 4 milyar TL kredi kullandırıyoruz. O tarihte 50 bin esnaf kredi kullanırken şimdi 750 bin esnaf kredi kullanıyor'' dedi.

Küresel finansal krize de değinen Çağlayan, bu krizin ekonomilerde ''ezber bozan'' bir kriz olduğunu, ama Türkiye'nin bütçe disiplini, mali disiplin ve bankacılık sisteminin güçlü yapısıyla krizden en az zararla çıkacağını söyledi.

Çağlayan, konuşmasının sonunda kendisini izleyen basın mensuplarının ''10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü''nü kutladı.



DİĞER KONUŞMACILAR

TESKOMB'un eski başkanı, AK Parti Yozgat Milletvekili Kadir Akgül de 2003 yılında TESKOM'un bitmiş bir halde olduğunu, o yıla kadar esnafa 1 yılda 100 trilyon kredi kullandırıldığını ve bunun yüzde 90'ının da Halk Bankasına borç olduğunu söyledi.

Faiz oranlarının da o dönemde yüzde 49 ile yüzde 55 arasında seyrettiğini anlatan Akgül, bugün ise TESKOMB'un yılda 5 katrilyon lira kredi verir hale geldiğini, faizlerin yüzde 18 civarında olduğunu söyledi.

Yüzde 18 faiz oranının da esnaf sanatkar kesimi için ağır olduğunu belirten Akgül, Bakan Çağlayan'dan bu oranın düşürülmesini istedi.

Toplantıya katılan AK Parti Yozgat Milletvekili Bekir Bozdağ da Türkiye'nin devlet yönetimindeki istikrarla krizden minimum zararla çıkacağını söyledi.

Bozdağ, Borçlar Kanunu ve Ticaret Kanunu ile ilgili çalışmalarının devam ettiğini, diğer siyasi partilerle de uzlaşarak bu iki kanunun 2010 yılının 1 Ocağında yürürlüğe girmesini planladıklarını bildirdi.

TESK Başkanı Bendevi Palandöken de cansuyu kredilerinde imalatçı kesimin öncelikli olduğunu, ancak bundan sonra hizmet grubuna da aynı şekilde kredi kullandırılacağına inandığını ifade etti.


HABERTÜRK