Eğitimci yazar Sait Çamlıca, son günlerde tartışmaları devam eden "Muhteşem Yüzyıl" ve Türk Sineması ile ilgili yaptığı değerlendirmede sinemada tarih ve din düşmanlığının devam ettiğini belirtti.
Millet olarak kendi değerlerimize birilerin saldırması halinde sahip çıkan bir yapıya sahip olduğumuzu iddia eden Eğitimci-Yazar Sait Çamlıca “Son yıllarda çekilen birkaç film veya dizi dışında, Türk sinemasında yıllardır çekilen filmlerde gösterilen imam karakteri, medya sektöründe hakim olan zihniyetin dine ve dindara bakış açısını göstermek için yeterlidir aslında. Mahallenin en adi, en karaktersiz, en üçkağıtçı adamları olarak imamlar gösterildi yıllarca. Hayatı boyunca hiçbir imamla oturup kalkmamış birçok insan, bu filimler yüzünden imam düşmanı oldular. Ezan Türkçe okutulsa camiye gidecekmiş gibi, "Ezanlar Türkçe okunsun!" diyen solcu kesim bu filmlerle yetişmiş zihniyetler. Gerçi bunların dertleri ne İmam ne Ezan, ne de Cami… İslam dinine olan düşmanlıklarını açıkça ifade edemedikleri için kıvırıyorlar…” dedi.
“DİZİYİ KALEME ALANLARIN BEYNİ BACAKLARININ ARASINDA OLABİLİR”
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin"in de senaristlerin tepkileri dikkate almasını istediği dizi ile ilgili yorumunu açık açık yapan Eğitimci Yazar Sait Çamlıca dizinin senaristi ile ilgili de ilginç açıklamalarda bulundu. Sait Çamlıca açıklamasında “Muhteşem Yüzyıl dizisinin senaristleri, yapımcıları benim inandığım dine inanmak zorunda değil. Dizinin senaristi benim Osmanlı"ya baktığım gibi bakmak zorunda değil tarihimize. Diziyi kaleme alanların beyni kafataslarının altında değil, bacaklarının arasında olabilir. Malum, beyni bacak arasında olan insanın başka şeye kafası çalışmaz! Muhteşem Yüzyıl dizisinin senaristi Meral Okay"ın hayata bakışı, diziyi çekme mantığını göstermesi açısından yeterlidir. Bu bayanın Osmanlı"yı öven bir dizi senaryosu yazmasını beklemek, papazdan cami inşaatına destek beklemekten farksızdır. Osmanlı"nın dünya hakimiyetini anlamak, bir bakış açısıdır” diye konuştu.
Çamlıca açıklamasının sonunda “Ancak "Muhteşem Yüzyıl" dizisini çekenleri, yayınlayanları kınadığımdan daha çok, "Muhteşem Süleyman!" adlı bir diziye senaryo yazamayanları, adam gibi bir dizi çekemeyenleri kınıyorum” ifadelerine yer verdi.