Akdeniz Kan Hastalıklara Vakfı (AKHAV) tarafından Antalya'daki muhtarlara talasemi (Akdeniz anemisi) hastalığı konusunda eğitim veriliyor.

Talasemi Federasyonu ve AKHAV Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de 1 milyon 400 bin talasemi taşıyıcısı ve 5 bin talasemi hastası bulunduğunu bildirdi. Prof. Dr. Canatan Antalya'daki talasemi taşıyıcısının 200 bin, talasemi hastası sayısının ise 700 olduğunu belirtti. Antalya'nın ülkedeki talasemi sıklığı konusunda ilk sırada geldiğine işaret eden Prof. Dr. Canatan, eğitim, tarama, doğum öncesi tanı hizmetleri gibi talasemi önleme ve hastalara uygulanan tedavi konularında da lider olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Canatan, AKHAV'ın, özellikle başta talasemi olmak üzere kalıtsal kan hastalıkları ve edinsel kan hastalıkları konularında dünya standartları düzeyinde uygulama, eğitim ve bilimsel araştırmalar yapmak üzere 1996 yılında, hasta yakınları, iş adamları ve hekimlerin katılımıyla kurulduğunu anımsatarak, vakfın kurulduğu günden bu yana yaptığı eğitim çalışmaları ile Antalya ve çevresinde talasemiyi tüm topluma tanıttığını ve hastalığın korku olmaktan çıkarıldığını kaydetti.

-ÖNCE TALASEMİ TESTİ SONRA NİKAH-

Vakfın başlattığı ''Önce Talasemi Testi Sonra Nikah'' kampanyası ile Antalya şehir merkezinde talasemili hasta doğumunun yüzde 90 azaldığını belirten Prof. Dr. Canatan, bu kampanyanın ülke geneline yayıldığını ve 33 ilde uygulanmaya başlandığını hatırlattı.

Talasemili hastalara kan bulunması konusunda başlatılan ''Talasemi Çiçekleri Solmasın'' kampanyası ile de toplumun bilinçlendirilerek her Talasemi hastasına sürekli kan bağışı kazandırmak için ''Kan Annesi ve Kan Babası'' programını uygulamaya koyduklarını anlatan Prof. Dr. Canatan, bu kampanyanın da Türk Kızılayı tarafından tüm ülkede uygulamaya konulduğuna dikkati çekti.

Vakfın yaptığı bilimsel çalışmaların ulusal ve uluslararası düzeyde devam ettiğini belirten Prof. Dr. Canatan, vakfa yapılan bağışlar yanında vakfın Antalya'da kurduğu laboratuvardan elde edilen gelirler ile de talasemili hastalara eğitim ve sosyal konularda destek sağlandığını kaydetti.

Prof. Dr. Canatan, vakfın, talasemiyi önleme konusunda tüm belediye ve muhtarların gösterdiği hassasiyeti dikkate alarak, bu konuda, Antalya Valiliğinin izni ile 10 Aralık 2010 tarihine kadar muhtarlara yönelik eğitim çalışması başlattığını bildirdi. Prof. Dr. Duran Canatan, tüm muhtarların talasemi konusunda bilgilendirileceği programda, kendisiyle birlikte Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbı Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Keser'in eğitim vereceğini belirtti.