Milliyetçi Hareket Partisi MHP Aydın Milletvekili Recep Taner, muhtarların sorunlarını TBMM"ye taşıdı. Eçim sıkıntısı yaşayan muhtarların bir çoğunun icralık olduğunu belirten Taner, muhtarlara asgari ücret, azalara da aylık 150 lira huzur hakkı verilmesi yönünde önerge verdi, ancak önerge reddedildi.
Ülke genelinde görev yapan yaklaşık 54 bin civarındaki köy ve mahalle muhtarların sorunlarının çözümü noktasında Meclis Araştırma Komisyonu Kurulması yönündeki teklife destek veren MHP grubu adına Meclis kürsüsünde konuşan Recep Taner; “Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntı ve olumsuzluklardan en büyük payı alan kesim muhtarlardır. Geçim sıkıntısıyla karşı karşıya kalan muhtarların birçoğu icra dairelerinde uğraşmaktadırlar” dedi.
12 Haziran seçimleriyle oluşacak olan MHP iktidarında Köy ve mahalle muhtarlarının hâlen 370 lira olan maaşlarının en az asgari ücret seviyesine yükseltileceğini, ihtiyar heyeti üyelerine de her ay 150 lira hakkı huzur ücreti ödeneceğini belirten Recep Taner 15 Ana Başlık halinde muhtarların sorunlarını açıkladı. Muhtarlar diğer seçilmişlerle aynı haklara sahip olmak, protokollerde ve belediye meclisleri ile kent konseylerinde yer bulmak istediklerini belirten MHP Aydın Milletvekili Recep Taner, “Bir an önce Tebligat Kanunu değiştirilerek muhtarların posta dağıtıcılığı yapmaları engellenmelidir. Vatandaşlar nüfus cüzdanlarını değiştirme, kayıp, çalıntı ve yeni doğumlarla ilgili muhtarlıklardan aldıkları belgelerle nüfus müdürlüklerinde işlem yapabilmeliler ve böylelikle muhtarlıklar tekrar eski dönemlerine dönmeliler. Nüfus müdürlükleri yaptıkları ikametgâh nakilleri sonrasında ilgilileri mutlaka ve mutlaka muhtarlıklara yönlendirmeli, muhtarlık kaydı yaptırmayana mali bir ceza uygulanmalıdır. Birden fazla mahalleye bakan muhtarlar ile köy ve mahalle büyüklüğü bin hane ve üzeri olan muhtarlıklara ek ödeme yapılmalıdır. Mahallî idareler ve belediyeler uygun bulunan alanlara muhtarlık idare binalarını yapmalılar ve encümen kararları ile bu binalar muhtarlara devredilmeli. Muhtarlıklara ait su, elektrik, telefon ve kırtasiye gibi giderler yerel yönetimlerce karşılanmalı. Köy ve mahalle muhtarları ile ilgili açılan davalara il özel idare, belediye ve Hazine avukatları ücretsiz girmeliler. Sorumluluk ve yaptıklarıyla devlet memuru olarak addedilen ama yetkileri olmayan muhtarların statüleri yeniden değerlendirilerek gözden geçirilmelidir. Aldıkları 370 liralık maaşla BAĞ-KUR'larını dahi ödeyemeyen muhtarlarımız en kısa sürede asgari ücret seviyesine çıkarılmalıdır. Muhtarlar ile azalar toplu taşımadan ücretsiz yararlanmalılar” dedi.