Ancak muhtarlar isyanlarda: ” Bu evrakların muhtarlıktan alınmamasıyla yeni bir dönem başlar. Muhtarların misyonu biter. Biz de bir daha muhtarlığa aday olmayız



Devlet dairelerinde vatandaşa çile çektiren bürokratik işlemleri azaltan ve nüfus cüzdanı örneği, ikametgah ve sabıka kaydı belgesini ortadan kaldıran düzenleme dün yürürlüğe girdi. Resmi Gazete"de yayınlanan “Bürokrasinin Azaltılması İşlemlerinin Birleştirilmesi Çalışmaları ve Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uygulanacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik” le dünden itibaren artık vatandaştan sabıka kaydı, nüfus kayıt örneği, ikametgah belgesi ile noter onaylı belgeler istenmeyecek, sabıka kaydı gereken işlemlerde vatandaşın “sabıka kaydım yoktur” şeklindeki imzalı beyanı alınacak. Bürokratik işlemlerin tamamı TC kimlik numarası üzerinden yapılacak.

Mahallenin muhtarı biter!

Bu gelişme vatandaşı memnun ederken, muhtarları ise üzdü. Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Ramazan Özünal birçok evrakın muhtarlıklardan alınamayacağı konusunda sistemin çağdaş olduğunu ancak bu sayede muhtarlık kültürünün bitebileceğini söyledi: Özünal düşüncelerini şu şekilde ifade etti. “Bazı evrakları kaldırdığınız vakit noterlerden on katı fazla parayla bu belgeleri alabiliyorlar. Hem zaman bakımından hem de parasal acıdan bu muhtarlık kültürüne sahip çıkmamız gerekir. Bizlerin elbette çağdaş hizmetlere ihtiyacı vardır tabi ki bu hizmetler kullanılsın ancak ülkemizde bir alt yapı olsun. Altyapısı tamamen oluşmadan bu karmaşaya sebep olur. Bugün muhtarların üzerinde 153 belge vardır. Biz inanıyoruz ki bu uygun bi şekilde çözülecektir.”

Zahmetli işler bize kalacak

Beşiktaş Arnavutköy Mahalle Muhtarı Sedef İrteş de üzgün: “Ben üç dönemdir mahalle muhtarlığı yapıyorum. Verdiğimiz bu evraklar gelir kaynağımızdı. Bu maddi kaybı kapatmak için umarım bir şeyler sunulur. Görevimiz tebligatları almak, elektrik su kanalizasyon işleriyle sınırlı kalacak. Bunlar zahmetli işler. Muhtarın yapması gereken asli görev, ikametgah ve nüfus sureti vermekti. Bence bu görevlerimizin elimizden alınmasıyla muhtarlıkları kaldırmak istiyorlar. Bu da hükümetin Büyükşehir Belediyeleri ve belli kurumlarla irtibata geçmek istemesi demek oluyor.”



Gelir kaynağımız kesildi



Beşiktaş Kültür Mahallesi Muhtarı Dursun Gül, ikametgah ve nüfus suretinin muhtarların en önemli gelir kaynağı olduğunu söyledi: “Muhtarlıkların ikametgah kağıtlarıyla belirli ücretleri vardı. O ücretlere göre gelirlerimiz sağlar ona göre giderlerimizi ayalardık. Bir de özel idarenin her yıl aldığı kararlar sonunda muhtarlara her yıl 320 TL bir maaş verilir. Bu evrakların alımı kaldırılırsa, sadece 320 TL"ye kalacağız. Ancak iş yükümüz azalmayacak. Evrak tanzimi, nakiller, gelen tebligatları yine biz takip edeceğiz. Ama yaptırım gücümüz kalmayacak. Geçimizi sağlayacak bir şeyler önerilsin ki, muhtarların kalitesi düşmesin. Çünkü eğer bu koşullarda emeğimin karşılığını alamazsam, bir sonraki seçime aday olmam.”



Nüfus müdürlüklerine güven olmaz



Etİler Nispetiye Mahallesi Muhtarı Ayşe Şirinler, bu uygulamanın sahte kayıtları artıracağı görüşünde: “Artık vatandaşlar numarasıyla gidince kurum ve kuruluşlardan bürokrasi engeli kalkacak. Bu devirde e-devlet sistemine geçilmişken bu sistem gerekliydi ancak muhtarların misyonu ortadan kalkacak. Yetkimiz ortadan kalkarsa varlığımızı nasıl sürdüreceğiz? Devlet önlem alıp yetkimizi belirlemeli. Biliyorsunuz en son seçimlerde pek çok yerde yüzlerce kayıt dışı kişiler mahallede oturuluyor gösterildi. Bu kişilerin bilgileri nüfus müdürlüklerinin veri tabanından alındı. Böyle bir durumda nüfus müdürlüklerine ne kadar güvenilir?”



YENİ SİSTEMDE NELERE GEREK YOK



BELGE YOK: İş sınavlarına başvuru ve yeni nüfus kağıdı çıkarma gibi birçok resmi işlemde ikametgah, nüfus cüzdanı sureti ve sabıka kaydı gibi evraklar istenmeyecek.

SABIKADA BEYAN YETERLİ: Düzenlemeler, vatandaşın beyanı esas alınacak şekilde hazırlanacak. Sabıka kaydı yerine vatandaşın, "Sabıka kaydım yok"beyanı yeterli olacak.

NOTER ONAYI GEREKMİYOR: İstenen belgenin aslının getirilmesi halinde, belgenin fotokopisi, aslına uygunluğu kontrol edildikten sonra tasdik edilecek. Noter onayı istenmeyecek.

E-BELGE GEÇERLİ: Diğer idarelerin elektronik ortamda paylaşıma açtığı bilgi ve belgeler başvuru sahibinden istenmeyecek.

ÖZÜRLÜLERE TC KİMLİK NO: Özürlüler İdaresi"nin yürüttüğü işlemlerde ise daha önce istenen nüfus kağıdı örneği artık istenmeyecek. Bu işlemlerde TC kimlik numarası yeterli olacak.

2 SAATTE TAPU İŞLEMİ: Yeni yönetmelik devlet dairelerindeki birçok bürokratik işlemi de en aza indiriyor. Buna göre, kamu idareleri verdikleri hizmetin hangisini kaç saat ya da günde bitireceklerini taahhüt edecek. Ayrıca her bir işlem için gereken belgeleri belirleyip liste olarak idareye asacak. Bu kapsamda örneğin Tapu Sicil Müdürlüğü, gayrimenkul satış işini 2 saatte bitirmeyi taahhüt ediyor. İlgili tapu sicil müdürlüğü, listelediği belgelerle eksiksiz başvuru yapılmasına rağmen taahhüt ettiği bu süre içinde satış işlemini tamamlayamazsa, vatandaşın şikayet süreci başlayacak.
Vatan