3568 Sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'nda değişiklik yapan ve daha önce Başbakanlık'a gönderilen kanun taslağı, bakanlar kurulunda ele alındı. Taslak, bakanlar kurulu üyelerinin bazı değişiklik talepleri çerçevesinde yeniden düzenlenerek, son şeklini aldı.

Taslakla, yeni Ticaret Kanunu ve Basel-2 kriterlerinin uygulamaya girmesiyle birlikte, işlevlerini yitirecek olan serbest muhasebecilerin durumu da yeniden düzenleniyor. Serbest muhasebecilik, kanunun ana metninden çıkarılıyor. Mevcut yasaya göre mali müşavir olma hakkı bulunmayan 2 yıllık meslek yüksekokulu ve lise mezunu serbest muhasebecilere de mali müşavirliğe geçme hakkı veriliyor.
15 bin kişi yararlanacak

Yeni Ticaret Kanunu ve Basel-2 Kriterleri, sayıları 22 bini bulan serbest muhasebeciden yaklaşık 17 binini yakından ilgilendiriyor. Yeni Ticaret Kanunu ve Basel-2 Kriterleri ile serbest muhasebecilik müessesesi büyük ölçüde ortadan kalkıyor. Bu nedenle de 2 yıllık meslek yüksekokulu veya lise mezunu oldukları için mali müşavirlik hakkı bulunmayan serbest muhasebecilere, yeni düzenlemeyle sınavda başarılı olmak koşuluyla mali müşavir olma olanağı getiriliyor.

Öte yandan yeni taslakta, yeminli mali müşavirlerin eğitimine ilişkin hükümlere de yer veriliyor. Bu şekilde denetime bir standart getirilmesi amaçlanıyor. Aynı şekilde mevcut kanunun uygulanmasında karşılaşılan çeşitli sorunların giderilmesine yönelik de düzenlemeler bulunuyor.