16. Olağanüstü Kurultayında, 4 delege imzasıyla verilen önergede, yeterli çoğunluk sağlanamadığı gerekçesiyle kurultayın iptali istendi.

Divan Başkanı Adnan Keskin ise kurultaya 948 delegenin katıldığını ifade etti, delegelere yarınki kurultaya da katılma çağrısında bulundu.

Aralarında CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, eski Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı’nın da bulunduğu 4 delege imzasıyla Divan Başkanlığına bir önerge verildi.

Önergede, tüzük kurultayının açılabilmesi için kurultay delegelerin hazirun cetvelindeki imzalarının yeterli olmadığı, delegelerin tam sayısının üçte ikisinin imzası gerektiği savunuldu. Üye tam sayısının üçte ikisi olan 840 delegenin, hazirun cetvelinde imzalarının tamamlanmadığının öne sürüldüğü önergede, "Bu sayının altındaki her sayı ile kurultayın açılması, tam kanunsuzluk hali oluşturur, kurultay iradesini sakatlar ve tüzük değişikliğinin geçersizliğini doğurur. Aksi halde delegelerin 1 ay içinde mahkemeye başvurarak, alınan kararların iptali hakkı doğacaktır. Genel Başkanlığın, bu yasal durum karşısında hukukun üstünlüğünün gereğini yerine getirerek, kurultayı yeterli çoğunluk sağlanamadığı gerekçesiyle açılış yapmadan ertelemesini istiyoruz" denildi.

"Kurultayı karıştırmaya kimsenin hakkı yok"

Divan Başkanı Adnan Keskin, bunun pozitif hukuk kurallarıyla çakışmadığını söyledi. Parti tüzüğü ve yönetmeliğinde, kurultay nisabıyla ilgili tartışmaya neden olmayacak çok açık hükümler bulunduğunu ifade eden Keskin, kurultaya 948 delegenin katıldığını bildirdi. Keskin, üçte iki çoğunluk aransa da bu sayıya zaten ulaşıldığını ifade etti. Keskin, önergenin, hukuku yansıtmadığını ifade ederek, tüzüğe göre, kongrelerin, tersine hüküm bulunmayan hallerde, hazır bulunanların salt çoğunluğuyla karar verdiğini söyledi. Keskin, "Bu kadar açık hükümler varken bu hükümleri ortadan kaldırıp, Medeni Kanun’un 78. maddesini sığınıp, kurultayı karıştırmaya, kaos çıkarmaya kimsenin hakkı yoktur. Divan olarak, bu konuda usul tartışmasını gerektirecek herhangi bir noksanlık görmüyorum. Önergeyi de işleme koymuyorum" diye konuştu.

Yarınki kurultaya katılma çağrısı

İkinci kurultayın, yarın yapılacağına işaret eden Keskin, bu kurultayın da delegenin salt çoğunluğuyla toplanacağını, alınacak kararlarda bu oranın aranacağını söyledi. Keskin, kurultay delegelerine "Kurultay delegesi arkadaşların, bu kurultay bittikten sonra kendi yerleşim alanlarına dönmemeleri gerekiyor. Tüm delegelerin yarınki kurultaya katılmaları, vazgeçilmez parti görevidir. Yarınki
kurultayda tüzüğe göre, kurultayı aşmak için çoğunluk sağlanmazsa üçüncü kurultay yapma zorunluluğu doğar. Partimizi kamuoyunda örselememek, tekrar tartışma konusu yapmamak için delege arkadaşlarımız, olağanüstü mazereti bulunmadığı takdirde kurultaya katılsınlar, partiye karşı görevlerini yerine getirsinler. O kurultay da partimiz açısından bu kurultay kadar önem taşımaktadır" diye seslendi.