TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam etmek üzere toplandı.

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, komisyonun bir ayı aşkın süredir geceli gündüzlü çalıştığını ifade ederek, "Başbakan emretti diye Meclis böyle çalışmaz" dedi.

İktidarın sürekli yeni madde eklenmesine ilişkin önergeler getirdiğini anlatan Kaplan, muhalefetin bunları yeterince inceleyemediğini söyledi. Böyle bir çalışma usulü olmadığını savunan Kaplan, "Tasarıyı Genel Kurul'a indirin, önergelerini orada verin. Uykusuz, verimsiz çalışma yapıyoruz. Mazoşistik çalışma tarzını uygulamayın, artık yeter. Burada mobbing uyguluyorsunuz" diye konuştu.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin de bürokratların, Meclis personelinin ve memurların günlerdir uykusuz kaldığını ifade ederek, "Mobbing gerçeğiyle karşı karşıyayız" dedi.

MHP Manisa Milletvekili Sümer Oral da yöntemin iyi ortaya konulduktan sonra çalışılması gerektiğini dile getirdi. Komisyonda uzun görüşmeler yapıldığını anlatan Oral, "Yeri gelince bir maddenin bile geçmediği örnekler var. Bunlar doğal şeyler. Muhalefetin yaptığı direniş ve engelleme değil" diye konuştu.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, çalışma süresinin konuşmalarla doldurulduğunu ve zaman zaman iktidar mensuplarına hakaretler edildiğini savunurken, AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç de "Muhalefetin yapıcı, medeni çalışma ortamından tek kastı çalışma saatleri. Bize hakaretlerini görün, insani duygular, medeniyet, çağdaşlık neymiş konuşalım" dedi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da hukuk devletini altüst eden düzenlemeler bulunduğunu öne sürerek, "Rıza Zarraf'ın Gana'dan sahte belgeyle altın getiren uçağıyla ilgili memurlara soruşturma izni vermiyorsun, diğer taraftan milyonlarca memuru sürecek düzenleme getiriyorsun. Nasıl itiraz etmeyelim?" diye konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise soruşturma izni vermeme kararının denetime tabi olduğunu ve kaldırılabildiğini belirtti.

HDP'li Kaplan, Şanlıurfa ve Mardin'de tarım sulamasından dolayı borcu olanların borçlarının yapılandırmasının tasarıda bulunduğunu, Silopi'de ise yaz sıcağında elektriklerin kesildiğini söyledi. Silopi halkının öfkeli olduğunu dile getiren Kaplan, "Ramazan'da 50 derece sıcakta elektrik kesmek işkencedir" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise Silopi'de yüzde 90 üzerinde kaçak elektrik kullanıldığına işaret ederek, kesintinin normal olduğunu belirtti.