Muhalefet, hükümetin “para cezalarına af” çalışmasına destek verirken “devlete borçlarını zamanında ödeyenler enayi yerine konulmasın” uyarısında bulundular.

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek “Böyle bir affın doğru olduğunu düşünüyorum. Ama burada bir incelik var; zamanında görevini yapanlar, sosyal güvenlik primini, vergilerini zamanında yatıranlar enayi yerine konuluyor” derken içkiye yapılan ÖTV artışına da “İçkiye, rakıya eroin muamelesi yapmamak lazım” şeklinde tepki gösterdi.
Muhalefet milletvekilleri Meclis"te gazetecilerin soruları üzerine hükümetin para cezalarına af çalışmasını değerlendirdi. CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, Hükümetin daha önceki düzenlemeyi "bu son af" diye çıkardığını belirten Özyürek, “Hatta Sayın Unakıtan o dönemde "Anayasaya bir hüküm koyalım, kesinlikle vergi affı bundan sonra çıkmayacak" diyelim demişti ama şimdi bir kez daha af tasarısı gündemde” dedi.

Hükümetin 2009 yılının bir kriz yılı olduğunu, özel sektörün, esnafın, tüccarın güç durumda kaldığını söylediğini belirten Özyürek, şöyle konuştu:
“2009 önemli bir kriz yılıydı. Bu krizin yaralarının sarılmasına ihtiyaç var. O nedenle böyle bir affın doğru olduğunu düşünüyorum. Ama burada bir incelik var; zamanında görevini yapanlar, sosyal güvenlik primini, vergilerini zamanında yatıranlar enayi yerine konuluyor. Peki onlar için ne diyeceksiniz? Geçmişteki vergi afları çıkarken de ifade etmiştik. Onlara da vergi borçlarından veya ödemeleri gereken vergiden bir indirim yapın. Onlar görevlerini zamanında yapmışlar, kaçırmadan gitmişler vergilerini ödemişler. Vergisini ödemeyene bir avantaj sağlıyorsunuz, öyleyse zamanında görevini yapmış olan dürüst, namuslu vergi mükellefleri için de onların ödemesi gereken vergilerden yüzde 10 gibi, yüzde 15 gibi bir indirim yapılması adaletli olur, hakkaniyetli olur.”

-“RAKIYA EROİN MUAMELESİ YAPMAMAK LAZIM”-

Hükümetin af çıkararak yoluna devam etmek istediğinin anlaşıldığını belirten Özyürek, içki ve sigaraya yapılan ÖTV artışlarına ise tepki gösterdi. Özyürek “Sayın Maliye Bakanı, 'Biz halkın sağlığını düşünüyoruz' diyor. Halkın sağlığını düşünüyorsanız ilaç fiyatlarını da indirin. Halk kolayca ilaca ulaşsın. Et fiyatlarını da indirin, halk doğru dürüst beslensin. İçki ve sigaraya yapılan ÖTV artışları kolay tahsilattır. Hükümet onu tercih ediyor. AKP zihniyeti açısından uygun zamlardır. İçki haram olduğuna göre buna zam yapmak onlar açısından çok doğru, haklı bir gerekçe gibi gösteriliyor. Ama büyük bir yanlışlık yapılıyor. İçkiye, rakıya eroin muamelesi yapmamak lazım. Bunlar birebir zararlı şeyler değil. Sosyalleşmeyi sağlayan, insanlara belli ölçüde keyif veren şeyler. İsteyen içer, istemeyen içmez ama makul bir fiyatta da bunu tutmak lazım. Astronomik vergiler yükleyerek büyük bir haksızlık yapılıyor, bunu da doğru bulmuyorum” diye konuştu.

-“GÖREVİNİ YAPANLAR ALDATILMIŞLIK DUYGUSU İÇİNDE BIRAKILMAMASI GEREKİR”-

MHP Denizli Milletvekili Emin Haluk Ayhan ise ekonominin çok iyi gittiğinin söylendiği bir anda böyle bir ihtiyacın ortaya çıkmasının iki nedeni olabileceğini söyledi.Ayhan “Bir tanesi şu olabilir; gerçekten vatandaşların ödeme güçlüğünde büyük problemler vardır. Bu nedenle ekonomi büyük bir sıkıntı içindedir. Kapsamlı bir düzenlemenin kamuoyu önüne gelmesi, vatandaşların, esnafın, çiftçinin, sanayicinin ve diğer ekonomik aktörlerin büyük sıkıntıda olduğunu gösterir. İkincisi de, seçim öncesi yapılan bir hadisedir. 2011 yılı için, 2010 yılı bütçe yatırım harcamalarından daha düşük bir yatırım ödeneği tahsis ediyorsunuz. Hadiseye böyle baktığınızda imkanların son derece dar olduğunu görüyorsunuz. Buradan bir anlam daha çıkabilir. Hükümet, seçim öncesi ne toplayabilirsem, seçime yatırım için bunu toplayayım diye düşünüyor olabilir. Ama netice itibariyle vatandaşa bir kolaylıktır” diye konuştu. Ayhan af çıkarılırken, sorumluluğunu ifa etmiş vatandaşların ve ekonomik aktörlerin de aldatılmışlık duygusu içinde bırakılmaması gerektiğini söyledi.

-“50 MİLYARLIK BEYAZ SAYFA AÇILMAK İSTENİYOR”-

BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da 2009 yılındaki krizden sonra faturanın bir kez daha çalışana, işçi ve memura yüklendiğini belirterek “Napolyon gibi 'para para para' diyen bir anlayışla, seçime kadar nasıl para bulunur anlayışıyla hazırlanmış bir seçim bütçesiyle karşı karşıyayız. Bir taraftan sıcak para akışı, likidite bolluğu sağlanmak isteniyor dışarıdan, diğer taraftan 50 milyar liralık beyaz bir sayfa açılmak isteniyor. Bir taraftan af adı altında bütçeye, seçime kadar bir 50 milyar lira kazandırmak, bir taraftan özelleştirmeyle bunu desteklemek, öte taraftan sıcak parayla bunu beslemek, hormonal bir şekilde bütçeyi şişirip, seçime bu şekilde girme anlayışıyla hazırlanmış. Ama bütçenin asıl felaketi gelirler ve vergi bölümüdür. ÖTV'nin ve tüketim vergisinin artırılacağı görülüyor. Alkollü içkilerde bu artış hemen yapıldı” dedi.