Yani, muhalefet partilerinin de önüne gidecek onay aşamasında bu protokol.
Bu durumda, bize düşen de iki büyük muhalefet partisi, MHP ve CHP'nin görüşlerini almak;

İlk tespit şu;
Muhalefet daha şimdiden ateş püskürüyor.
İki muhalefet partisinin dış politikayla yakından ilgili, emekli Büyükelçi iki temsilcisi MHP'li Deniz Bölükbaşı ve CHP'li Onur Öymen, protokolün hazırlanması ve imza aşamasında kendilerine hükümet tarafından bilgi verilmediğini belirtiyorlar.
CHP'li Öymen son derece tepkili bu protokollere.
Telefonu açıp da, Ermeni protokolleri hakkındaki görüşünü sorduğumda, bana soruyla yanıt veriyor;
"Bu protokollerde Ermenistan Dağlık Karabağ'dan çekileceğini resmen teyid ediyor mu?"
Bu kritik sorunun yanıtı belli;
Hayır, hiçbir şekilde taahhüt etmiyor.
İşte buna işaret ediyor Öymen ve devam ediyor;
"Başbakan Erdoğan Azerbaycan'a gittiğinde Azeri Meclisi'nde bir konuşma yaptı. Ve burada açık açık, Türkiye-Ermenistan sınırının Karabağ sorunu çözülmeden açılmayacağını söyledi. Oysa şimdi sınırı açmak için takvim bile veriyorsunuz. Azerileri nasıl ikna edeceksiniz?"

"TÜRKİYE DEVLETİNİN GÜVENİLİRLİĞİ ZARAR GÖRDÜ"

Öymen, Başbakan Erdoğan'ın Azeri Meclisi'nde verdiği söze rağmen atılan bu adımı "tutarsızlık" olarak nitelendiriyor. Ve ekliyor;
"Bu tutarsız politikadır. Ve tutarsız politikalar devletlerin güvenilirliğine zarar verir. Ermenistan bu protokol karşılığında Karabağ konusunda hiçbir taahhütte uymuyor. O zaman Türkiye'nin yaptığı, tek taraflı taviz olur. "

Öymen, hükümetin "komşularla sıfır ihtilaf politikasının" uygulanması konusunda da tepkili;

"Sıfır ihtilaf politikası diyorsunuz. Tek taraflı taviz vererek, tüm sorunları çözersiniz. Karşı taraf parmağını oynatmazken, Yunanistan'la sorunları da, Patrikhane sorununu da, Kıbrıs'ı da tek taraflı taviz vererek çözebilirsiniz. İşte en tehlikeli politika da budur. Sıfır ihtilaf politikasında, eğer karşı taraf hiçbirşey yapmazken, siz onların her istediğini yaparsanız, buna ancak taviz politikası denir."

"HÜKÜMET YA 'EVET' YA 'BAŞÜSTÜNE' DİYOR"

ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretinde TBMM'de yaptığı konuşmada, Ermenistan ile ilişkilerin normalleştirilmesi çağrısı yaptığını da hatırlatan Öymen, "Dışardan bir istek, baskı geldiğinde, ne yazık ki hükümet buna ya 'evet' ya da 'başüstüne' diyerek yanıt vermek gerektiğine inanıyor" diye konuştu./ hürriyet