İSVEÇ'in Ulaştırma Kurulu bilgisayar verilerinin yabancı IT çalışanlarının eline geçmesi nedeniyle gizli polis bilgilerinin de sızmış olabileceğinin ortaya çıkmasıyla başlayan IT skandalı üzerine muhalefet liderleri Savunma, İçişleri ve Altyapı Bakanları hakkında güvensizliklerini açıkladı.

Gizli bilgilerin yabancı IT çalışanlarının bilgisine ulaşması İsveç Ulaştırma Kurulunun 2015 yılında IT işletimini IBM şirketine vermesi ile başladı. IBM'in başka ülke taşaron firmalarını kullanması nedeniyle de aralarında İsveç sürücü belgelerine ait bilgilerin de bulunduğu bir çok hassas veri olağan güvenlik kontrolünden geçmemiş yabancı IT teknisyenlerinin erişimine açılmış oldu.

SEÇİMLERE BİR YILDAN AZ SÜRE KALDI

Önümüzdeki bir iki hafta içinde yapılması planlanan gensoru önergesinin görüşülmesinin ardından yapılacak oylamada meclis çoğunluğu üç bakan hakkında güvensizlik oyu verirse seçimlere bir yıldan az kala hükümet krizi ortaya çıkabilir.

Bu arada iddialara göre üç bakanı hakkında gensoru önergesi verilen koalisyon hükümetinin Başbakanı Stefan Löfven'i heran hükümetin istifasını açıklaması bekleniyor.