Globalleşe dünya ve her geçen gün artan nüfusa rağmen 21. asırda "yalnızlık" insanların en büyük sorunlarından birisi haline geldi. Yalnızlık ve getirdiği bunalımlar, bunun yanı sıra toplumda yaşanan ahlaki çöküntüler nedeniyle Aydın Müftülüğü hazırladığı Cuma Hutbesi ile vatandaşları uyarıp, sorunun düzgün bir evlilikle çözülebileceğini açıkladı.
Son günlerde üniversitelerde ve ülkenin çeşitli illerinde yaşanan olumsuzlukların da önlenmesinde ailenin çok önemli olduğuna değinildi. Aydın"da Cuma namazında okunan hutbede, “Toplumun en küçük birimi ve temel taşı olan ailenin sağlam temeller üzerine kurulması ve korunması, birliğimiz, dirliğimiz ve geleceğimiz için son derece önemlidir. Kur"an-ı Kerimde Cenab-ı Hak şöyle buyurmaktadır: "Kendileri ile huzur bulasınız diye sizin için türünüzden eşler yaratması ve aranızda sevgi ve merhamet var etmesi onun delillerindendir." Ailenin rolü günümüzde daha çok önem kazanmıştır. Mesela "yalnızlaşma" önemli bir problemdir, çaresi ise sıcak aile ortamıdır. Neslin devamı için güvenli aile ortamı şarttır. Toplumda ortaya çıkabilecek ahlaki çöküntülerin önüne geçebilecek en önemli kurum ailedir. İnsanlığı tehdit eden suçlar, terör, zina ve fuhuş, pek çok hastalık ve strese karşı koruyan en büyük sığınak yine ailedir. Aile müessesesi sağlam olan toplumlar sağlam olur. Bu bakımdan evliliklere çok dikkat edilmeli kurulacak yuva sağlam temeller üzerine kurulmalıdır. Peygamberimiz (sav) evlilik yapılırken evlenilecek kişide güzellik, soyluluk ve zenginlikten çok "ahlaklı ve dindar olma" özelliğinin aranmasını tavsiye etmiştir” ifadelerine yer verildi.
“EVLİLİK KADAR AİLENİN KORUNMASI DA ÖNEMLİDİR”
Hutbede ailenin kurulması kadar ailenin korunmasının hem birey hem de toplumun huzur ve mutluluğu için son derece önemli olduğu belirtilerek “-Evliliğin kolaylaştırılması, ve teşvik edilmesi gerekir. Fakirlik yüzünden evlenemeyen bireylere yardım yapılmalıdır. Ailelerin dağılmasını önleyici tedbirler alınmalıdır. Aileyi tehdit eden en büyük tehlikelerin başında yer alan zina ve fuhuşla, fuhuşu besleyen kaynaklarla, aile içi şiddetle mücadele edilmelidir. Ailede sevgi, saygı, merhamet adalet ve hoşgörü daima ön planda olmalıdır. Ufak tefek nedenlerle kavga çıkarmak, dargın durmak doğru bir davranış değildir. Ortaya çıkabilecek problemleri büyütmeden güzellikle çözmeye çalışmak, birbirini kırmak yerine gönül kazanmak eşlere düşen önemli görevlerdendir. Ayrıca aile sırlarının başkalarına anlatılmaması gerekir” denilerek bu konudaki Furkan Suresi"nin 74. ayetinin “Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Allah"a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle” meali hatırlatıldı.