1-) İstihbarat zaafı var mı

2-) Güvenlik önlemindeki eksiklikler neler

3-) PKK’lı grup nasıl kaçtı

Diyarbakır Silvan Dolapdere köyü yakınlarında 14 Temmuz’da meydana gelen ve 13 askerin şehit olduğu terörist saldırıyı araştıran iki mülkiye başmüfettişi ile Jandarma Genel Komutanlığı’ndan Albay rütbesinde bir müfettiş Diyarbakır’da incelemelere başladı. Müfettişler önce Diyarbakır Valiliği’ni ziyaret ederek, Vali Mustafa Toprak’la görüştü.

Müfettişler, daha sonra Silvan’da şehit olan askerlerin komutanı Binbaşı Mithat Şahin ve yaralı askerlerin ifadesine başvurmak üzere bölgeye gitti. Olay yerinde bulunan bulguların inceleme raporlarını da gözden geçirecek olan heyetin Diyarbakır’da birkaç gün bulunacakları öğrenildi. Heyet hazırlayacağı raporu İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlığa sunacak.

Cevap bekleyen sorular var

Müfettişler Diyarbakır’da muhataplarına: 1-Bölgede en sonterörörgütü mensuplarının varlığı ne zaman tespit edildi, 2-Çatışma bölgesine takviye birlikler zamanında geldi mi?, 3-Helikopterler zamanında geldi mi?, 4-Operasyon birliklerinin uyması gereken geçici konaklama kurallarına uyuldu mu?, 5-Geçici konaklama bölgesini gören ve hakim olan noktalara nöbetçiler yerleştirildi mi? şeklinde sorular yönelttiği öğrenildi. Hava muhalefeti yüzünden olay yerine gidemeyen heyetin yarın olay yerine giderek incelemede bulunması, olay yerinin yakınında bulunan köyde köylüler ile görüşmesi bekleniyor. Olayla ilgiliBakanlar Kurulukararıyla İçişleri Bakanlığı’nca inceleme başlatılmıştı. Başbakan Erdoğan,GenelkurmayBaşkanlığı’nın yanında sivil iradenin de inceleme başlatmasının “doğal” olduğunu söylemişti.

200 askerin ifadesi alınacak

Bu arada Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı ile Silvan Cumhuriyet Başsavcılığı, askerlerin ifadesini almaya devam ediyor. Operasyona katılan yaklaşık 200 kadar askerin ifadesinin alınması bekleniyor.

Öte yandan, 13 askeri şehit eden PKK’lıların Bayrambaşı beldesi jandarma karakoluna saldırı düzenlemek için keşif yaptığı, bölgeye ağır silahları getirdiği belirlendi. Birkaç gün içinde bölgeye malzeme taşıyan örgüt üyelerinin, operasyona çıkan askerlerin dinlendiğini görünce, sözde örgüt komutanlarının verdiği talimatla askerlere saldırdığı belirlendi. Olay bölgesinden Silvan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından toplanan boş kovanların Diyarbakır Polis Kriminal laboratuarında incelemesi devam ederken, boş kovanların en az 10 silahtan çıktığı öğrenildi. Laboratuar görevlileri gece gündüz demeden sürekli çalışarak, kriminal incelemeyi tamamlamayı hedefliyor. Kriminal incelemede ayrıca silahların bölgedeki hangi olaylarda kullanıldığı da belirlenecek.

13 askerin şehit olduğu Dolapdere kırsalındaki Şirok tepesinin yıllardır operasyona çıkan birliklerce geçici üs olarak kullanıldığı ortaya çıktı. Yangının ardından USB ve MP3 çalar gibi cihazların katıntılarının da olması ise güvenlik ihmali iddialarını gündeme getirdi. (Star Gazetesi)