GEÇEN ay, Sultan Üçüncü Selim’in tören tahtını lojmana taşıtmaya kalkışan, bu yüzden de Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından görevden alınan Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Yusuf Benli, bu olaydan önce bir skandala daha imza atmış. Benli’nin İznik Müzesi’ndeki bazı arkeolojik eserlerin yer aldığı zimmetli vitrinleri yüksek lisans yapan bir kadın arkadaşının “rahat çalışabilmesi” için izinsiz olarak ve zabıt tutturmadan açtırdığı, olaydan sonra da müzenin soyulduğunun belirlendiği ortaya çıktı.
 
MÜDÜR BENLİ ISRAR ETTİ
Olay, geçtiğimiz 9 Nisan günü meydana geldi. Yanında arkeoloji konusunda yüksek lisans yapan bir kadın öğrenciyle birlikte İznik Müzesi’ne giden Topkapı Sarayı Müzesi’nin Müdürü Yusuf Benli, arkadaşının vitrinlerde sergilenen bazı objeler üzerinde çalışması gerektiğini söyleyerek müzecilerden vitrinleri açmalarını rica etti. Müzecilerin, sergilenen objelerin müze yetkililerinden arkeolog Gül Karaüzüm’ün üzerine zimmetli olduğunu ve Karaüzüm’ün geçici olarak Antalya’daki Patara kazılarında görevlendirildiğini, bu yüzden vitrinleri açamayacaklarını söylemelerine rağmen Benli’nin ısrarları devam etti. Müzeciler bunun üzerine, vitrinleri açarak Yusuf Benli ile birlikte gelen kadının eserler üzerinde çalışmasına izin verdiler. Ancak, vitrinler açılırken bir zabıt tutulmadığı gibi, eserlerden sorumlu olan Gül Karaüzüm’e de bu konuda bilgi verilmedi. Bu olaydan bir ay sonra ise, müzeden iki adet arkeolojik eserin çalındığı ortaya çıktı. Ancak, soygunun hangi gün yapıldığı belirlenemedi.
 
‘BANA SORULMADI’
Müzede yaşanan bu gelişmeler üzerine Yusuf Benli’nin izinsiz olarak açtırdığı vitrinlerin sorumlusu ve sergilenen eserleri zimmetle teslim almış olan arkeolog Gül Karaüzüm, 21 Haziran’da müze müdürlüğüne verdiği dilekçe ile müzede sayım yapılmasını istedi. Dilekçesinin, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne de gönderilmesini isteyen Karaüzüm, vitrinlerin Antalya’da görevli olduğu sırada kendisine şifahi bile olsa bilgi verilmeden açıldığını hatırlatarak, daha başka eserlerin de çalınmış yahut değiştirilmiş olabileceğini söyledi. Bakanlığın dilekçeyi uygulamaya koyup koymayacağı ve İznik Müzesi’nde sayım yapılması konusundaki kararı önümüzdeki günlerde belli olacak.
 
Görevden alma nedeni: Yönetim uyuşmazlığı
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Yusuf Benli’yi, Müze Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı ile sürtüşmesinden ötürü görevden aldığını söyledi. TRT’de konuşan Günay, Üçüncü Selim’in tahtının lojmana taşınmasıyla ilgili şöyle konuştu: “Basında bazı talihsiz haberler çıkıyor tabii ‘Koltuk oraya götürüldü’ falan diye ama bunlar teferruat. Belki yaptıklarımızdan rahatsız olanların konu saptırma çabaları. Biz burada devrim niteliğinde işler yaptık.”
 
3. Selim’in tahtını Saray’dan kendi lojmanına taşıtmıştı
3. Selim’in tahtının taşındığını gösteren fotoğraflar HABERTÜRK’te yayımlandıktan sonra, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Yusuf Benli, önce tahtın taşınmadığını söylemiş, ertesi gün ifadesini değiştirerek Günay’a “Depoda sıkışıklık vardı. Lojmanda boş odalar olduğu için oraya koyup sıkışıklığı rahatlatmak için taşıttım” demişti.