İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Akın Yücel tarafından “çapraz bacak replantasyonu” denilen yöntemle bir ayağı kurtarılan Bekir Bulut, uzun ve zorlu bir mücadeleden sonra ayağa kalkıp yürümeye başladı.

Sol bacağı dikilen, sağ ayağını hissedebilmesi için sinir bağlantısı ameliyatı olan küçük Bekir, hem geçirdiği bir dizi ameliyat, hem de bir yıldır gördüğü fizik tedavi sonunda sol bacağını ve ayağını kullanmayı ve üzerine basmayı başardı.

Bekir Bulut, son ameliyatını da yaklaşık 3 ay önce dizden aşağısı olmayan sağ bacağına protez takılabilmesi için oldu.

Küçük Bekir'in İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Tahir Öğüt tarafından yapılan ameliyatında da sağ dizi 5 santimetre uzatıldı.

Doç. Dr. Öğüt, kazadan sonra Bekir Bulut'un sağ diz ekleminin altında çok kısa bir mesafe kaldığını, bu haliyle bacağa protez takılmasının mümkün olmadığını ifade ederek, “Yapılan ameliyatla sağ bacağında güdük kalan bölüm 5 santimetre kadar uzatıldı ve protez takılabilir duruma geldi” dedi.

Çocuğun proteze alışması için biraz süre gerektiğini dile getiren Doç. Dr. Öğüt, ileride ters takılan ayağa da ortopedik bir ameliyat gerekebileceğini kaydetti.

Doç. Dr. Öğüt, sol bacaktaki sağ ayağın biraz yere doğru eğilimli olduğunu, daha sonra yapılacak ameliyatla düz hale getirileceğini belirtti.

BEKİR'İN YENİDEN YÜRÜME HEYECANI

Fatih'te bir protez merkezinde sağ bacağına dizden aşağı protez takılan Bekir Bulut'a, ayrıca ters tarafa takılı sağ ayağı için sağ teki ters kalıp yapılan özel imal edilmiş ayakkabı da giydirildi.

Anne ve babasının yardımlarıyla ayağa kalkan küçük Bekir, heyecanlanınca önce yürümek istemedi. Daha sonra ailesi tarafından ikna edilen küçük çocuk, onların da desteğiyle yürümeye başladı.

Yürüyünce keyfi yerine gelen Bekir Bulut, yürüme egzersizlerini hevesle sürdürdü. Küçük Bekir'e takılan modüler protez çocuk büyüyüp geliştikçe uzatılabiliyor. Polietilen ve alüminyum malzemeden yapılan protez, ayak tabanı dahil tüm parçaları çocuğun gelişimine göre değiştirilip yerine yenisi takılabiliyor.

Küçük çocuğun, vücudunun ters tarafında duran sağ ayağının 90 derece şekilde düz durması için gece yatarken kullandığı ayrı bir protezi daha bulunuyor. Küçük Bekir, bu protezi 5-6 ay boyunca düzenli olarak kullanacak.

SORUMLULAR HAKKINDA TAZMİNAT DAVASI AÇILDI

Kazada kendisi de yaralanan ve bir kolu kırılan anne Sebiha Bulut, kazanın Kumburgaz'dan Büyükçekmece'deki evlerine dönerken meydana geldiğini ve üzerinden yaklaşık 1,5 yıl geçmesine rağmen kazanın etkisini hala üzerlerinden atamadıklarını ifade etti.
Sebiha Bulut, kaza anını ve yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Eşim, ben ve 3 oğlum halk otobüsündeydik. Hava yağışlıydı. Bir anda büyük bir gürültü oldu. O anda Bekir kucağımdan uçtu. Ben otobüsün altında kaldım. Kolum, kaburgalarım kırıldı. Bekir'i görünce bağırdım. Oğlumun öldüğünü sandım. Bu kazaya sebep olanlar ne aradı, ne sordular? Bu çocuk yürümek, koşmak, oynamak istiyor. 'Arkadaşlarımın hepsi yürüyor. Ben ne zaman yürüyeceğim?' diye soruyor. Oğlum hala arabaları görünce korkuyor. Ben de korkuyorum.”

Oğlunun protezi ilk gördüğünde korkup ağladığını, takmak istemediğini sonra da alıştığını belirten Bulut, “Oğlumu yeniden yürür halde gördüğüm için çok mutluyum” dedi.

Baba İmam Bulut da ilk ameliyatı kazadan hemen sonra olmak üzere oğluna bugüne kadar toplam 7 ameliyat yapıldığını kaydederek, protezin bir haftalık deneme süresinin ardından doktor tarafından kontrol edileceğini belirtti.

Bulut, kazaya karışan 2 halk otobüsünün şoför ve sahipleri hakkında tazminat davası açtıklarını da söyledi.

HÜRRİYET