Mehmet Öz'den yeni reçete: Kansere karşı koyu renkli besinlere ağırlık verin. Beyaz şeker, trans yağlar ve diyet ürünlerinden kaçın. Peki ne yiyelim? Mesala semizotu, böğürtlen, brokoli, sarımsak...


- Kansere karşı bitkilerle ve doğal yöntemlerle tedaviye nasıl bakıyorsunuz?

Bitkilerle tedavi asırlardır var olan bir yöntem. Bugün kullanılan ilaçların bir çoğu bitkilerden oluşuyor. Kansere karşı birçok ilaç, bitkilerden elde ediliyor. Ama hangi bitkilerin ne zaman kullanılacağını insanlara öğretmek gerekiyor. Bazen çay şeklinde, bazen de yemeğe baharat olarak karıştırılanlar var.

- Bitkisel tabletlerin alınmasında sakınca var mıdır?

Evet, sakıncası var. Çünkü içindeki maddeler kuvvetli olduğu için ilaç gibi tesirli değiller. Bitkisel takviyelerle birlikte bir hastalıkta kullanılan ilaçlar aynı anda alındığında pek çok yan etki yapabiliyor. Örneğin, sarı kantoron bitkisi depresyona iyi gelir. Doğum kontrol hapı ile birlikte sarı kantoron alınırsa, hamile kalınma riski artar.

- Günlük hayatımızda neleri kullanmalıyız?

Uyku için papatya çayı, mide ağrıları için zencefil ve baş ağrıları için lavanta kullanılabilir. Bunlar çay şeklinde de tüketilebilir.

- Peki kanserin can dostu sigarayı bırakmanın yolları neler?

Kişi, kendi kendine bırakmaya çalışırlarsa yüzde 5 başarılı olur. İlaçla bırakırlarsa başarı oranı yüzde 50'dir. Sigara kullanan bir insan sabah kalktığında ilk 2 saat sigara içmeden durabiliyorsa burada sigara ile kişi arasında duygusal bir bağ var demektir. Eğer kişi ilk 2 saat sigara içmeden duramıyorsa kimyasal bir bağımlılık vardır. Ortalama bir insan sigarayı 6 kez bırakmayı denedikten sonra başarılı olabilir. Ümitsizliğe kapılmasınlar.

- F vitamini, İngilizcede 'friendship', yani dostluk ve arkadaşlık anlamına geliyor. F vitamininin insanlar üzerindeki etkisi nedir?

Bizler kendi kendimizi ayrı ayrı değil de birlikte değerlendirip, daha sıkı dostluk ve arkadaşlık ilişkisi içinde olduğumuzda, vücudumuz oksitoksin ve prolaktin hormonları salgılıyor. Bunlar bizi sakinleştiren, stresimizi azaltan ve insanların birbirleriyle bağlarını kuvvetlendiren hormonlardır. İnsanların aile bağları, arkadaşlık bağları kuvvetlenirse ve sosyal ilişkileri iyi ise o zaman pek çok hastalığa karşı bağışıklık sistemi daha güçleniyor. Bu bilimsel olarak doğruluğu ispatlanmış bir konu. Yani F vitamini mutluluk ve gençlik vitaminidir. Üstelik ücretsizdir ve eczanelerde satılmaz.

- P vitamini nedir? Yararları nelerdir?

P vitamini, yani 'patlıcan' çok faydalı olan koyu renkli bir sebzedir. Kendini güneşten nasıl koruyorsa sizi de güneşin kötü etkilerinden öyle korur. Patlıcan, şeker hastalığı riskini azaltır. İçinde bulunan bioflovin maddesi arterleri genişletir, damarları açar. Tansiyonu (kan bansıncını) ve kötü kolestrolü %30 oranında düşürür. Patlıcanın kızartma hariç tüm çeşitleri yenebilir.

- Patlıcan unutkanlığa da iyi geliyor mu?

Patlıcan, unutkanlığa da iyi gelir ama aslında unutkanlığa iyi gelen baharatlar hardal, köri ve sarı safrandır. Bu baharatların Alzheimer hastalığına yakalanma riskini yüzde 25 oranında azalttığı bilinmektedir.

BELİNİZİN ÖLÇÜSÜNÜ ALIN!

BOYUNUZUN ölçüsünün yarısı sizin maksimum bel ölçünüz olmalıdır. Yani boyunuz 1.70 cm ise bel ölçünüz 85 cm'i geçmemelidir.
Erkeklerde bel ölçüsü 100 cm'yi, kadınlarda ise 92 cm'yi geçmemeli.

DİYET ÜRÜNLERİNİN SAKINCALARI

'DİYET ürünler kimyasallar içerir. Eğer bir yemeğin içine tatlandırıcı koyuyorsanız ve kendinizi rahatlatıyorsanız aslında beyninizi aldatıyorsunuz ve kilo almaya devam ediyorsunuz. Alışveriş sepetinde asla olmaması gereken 5 yiyecek:
- Beyaz şeker
- Mısır şurubu içeren içecekler: Renkli meşrubat, gazlı içecekler ve diyet ürünler
- Donmuş yağlar: Et yağı ve tereyağı
- Trans yağlar
- Lifsiz besinler: Beyaz ekmek ve makarna.

F VİTAMİNİ SİZİ 30 YAŞ GENÇLEŞTİRİYOR

BELKİ daha önce siz de 'F vitamini diye bir şey hiç duymadım' diyenlerdensiniz! Ancak hepimizin en azından bir tane dostu vardır ve F vitamini dediğimiz sağlık iksirinin kaynağı da dostlardır... Bazen sizde stres yaratan işlerin bir listesini yapıp, onlardan kurtulmanız gerekebilir. Bazen evdeki işlerinizi bir kenara bırakıp, en yakın arkadaşınızla dışarı çıkıp eğlenmeye ihtiyaç duyabilirsiniz. 'Vitamin F'nin (Friendship - Türkçesi
arkadaşlık- kelimesinin baş harfi olduğu için 'F') sağlığınıza faydaları saymakla bitmez.

BİR DOST YETER

Yapılan son araştırmalara göre; güçlü sosyal iletişim içerisinde olanlarda depresyona girme ve ölümcül krizlerin oluşma riski azalıyor. Düzenli F vitamini kullanmak, sizi gerçek yaşınızdan 30 yaş daha genç hale getirebilir. Çünkü bu sayede stresten uzak bir yaşamınız olur. Dostluğun sıcaklığıyla, gergin olduğunuz zamanlarda bile kan damarlarınızda pıhtılaşma ve kalp krizi geçirme riskiniz yüzde 50 azalır.

Kanserden koruyan içecek tarifi:- 2 fincan ıspanak
- 2 adet salatalık
- 1 baş kereviz
- 1 tatlı kaşığı zencefil
- 2 elma
- 1 tutam maydanoz
- 1 lime suyu ya da yarım limon suyu

Sağlık deposu besinler

- Böğürtlen
- Yaban mersini
- Koyu renkli meyve ve sebzeler
- Brokoli
- Roka
- Maydonoz
- Sarımsak
- Domates
- Zeytinyağı

Süper market reyonlarında kolaylıkla bulunan ürünler
- Sebzeler ve meyveler
- Derin dondurucu reyonundaki yeşil soya fasulyesi
- Tam tahıllı besinler
- İçecekler: Portakal suyu, yeşil çay, nar suyu, soya sütü(Akşam)