Türkiye'de son dönemde hızla yaygınlaşan doğaya saygılı enerji politikaları birçok yeni projeyi beraberinde getirdi. Bunlardan biri de Eko-Karavan.

Rüzgâr türbini, fotovoltaik hücre dizisi ve modern enerji sistemleriyle donatılmış olan bu karavan kendi elektriğini rüzgâr ve güneş enerjisinden karşılıyor, motoru ise hem dizel hem de hidrojen yakıtla çalışıyor. Ayrıca araç bu enerjilerin yokluğunda suyun elektrolizi ile depolanan hidrojen enerjisinden veya akülerden enerji elde edebiliyor. Karavan bu özellikleri sayesinde özellikle gezici sağlık merkezi, afet koordinasyon merkezi veya gezici eğitim merkezi olarak da kullanılabiliyor.

SERİ ÜRETİME GEÇİLECEK
Araç, Enerji Bakanlığı, Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi (ICHET) ve Oto Doğal Gaz İstasyonları Derneği (ODİDER) tarafından hidrojen enerjisini tanıtmak amacıyla tasarlandı. Ancak 120 bin dolara mal olan tamamı yerli aracı KOBİ'ler var etti. Karavan Adapazarı'nda, karoseri Bursa'da, rüzgâr tribünü İkitelli'de, güneş panelleri Dudullu'da üretildi.

Türkiye'de KOBİ'lerin her türlü teknik üretim donanımına sahip olduğun belirten ODİDER Genel Sekreteri Osman Kahya, "Aracın seri üretim çalışmaları neticesinde Ankara OSTİM'de bir toplantı yaptık. Bölgedeki firmaların her biri bu mucize aracın bir tarafını yapmaya talip olduğunu açıkladı." Eko-Karavan son bir yıl içinde 13 il ve 10 ülke dolaştı. Eko Karavan şu sıralardaysa Dubai'ye ulaşmak için teker döndürüyor.

Hidrojenle çalışan motor yapıyorlar
Oto Doğal Gaz İstasyonları Derneği Genel Sekreteri Osman Kahya, aracın tasarımı ve imalatının Türkiye'de yapıldığını ve 120 bin dolara mal olduğunu ifade ederken, aracın şu anda dizel yakıtla çalıştığını, bir sonraki aşamada bunu doğal gaz veya doğalgaz hidrojen karışımı olarak kullanmak istediklerini bildirdi.

Rüzgâr ve güneş geleceğin enerjisi
Karavanda yaşayan mühendislerin yemek yaparken kullanacağı ocak, klima ve buzdolabı da hidrojenle çalışıyor. Hidrojen ise rüzgâr ve güneşten elde ediliyor. "Amacılmız hidrojeni halka ve yerel yönetimlere tanıtmak ve anlatmak" diyen Osman Kahya, sözlerine şöyle devam ediyor: "Eko-Karavan'da amaç rüzgâr ve güneşi kullanarak temiz hidrojen üretmek ve kullanmak. Araçta bulunan hidrojen tüpü sayesinde de elde edilen enerjiyi bir haftaya yakın sürede depolamak mümkün.