Mısır"da 18 günlük halk ayaklanması boyunca görevi bırakmamakta ısrar eden Hüsnü Mübarek, ordunun “Ya git ya biz deviririz” ültimatomundan 1 saat sonra Şarm El Şeyh"e doğru yola çıktı

ABD"nin Washington Post gazetesi Hüsnü Mübarek"in yönetimden çekilmesi ile sonlanan 48 saatte neler yaşandığını yazdı. Gazetenin süreci yakından takip eden 6 üst düzey yetkiliye dayandırdığı haberi, Mısır liderine son fiskeyi ordunun vurduğunu kesinleştirdi.

Mısır"da gösterilerin şiddetinin artması üzerine çarşamba günü, üst düzey askeri ve sivil yöneticiler Mübarek ile bazı yetkilerini devretmesi konusunda anlaştılar. ABD istihbaratı ve ordu yetkililerinin de takip ettiği anlaşmaya göre Mübarek"in perşembe akşamı görevi bırakması bekleniyordu. Askerler, anlaşmalı görev teslimi ile yumuşak darbe arasında bir durum öngörüyordu. Plan, perşembe günü yapılan açıklamalarla uygulanmaya başlandı.

Kahire"de protestoculara taleplerinin karşılanmak üzere olduğu duyuruldu. Bu sırada Washington"da CIA Direktörü Leon Panette “Mübarek büyük bir ihtimalle bu akşam çekiliyor” açıklamasında bulundu. Ancak Hüsnü Mübarek son anda karar değiştirerek senaryonun dışına çıktı.

"ABD ne dediğini bilmiyor!"

En yakın danışmanlarını bile kararından haberdar etmeyen Mübarek, perşembe günü İsrailli milletvekili ve eski bakan Binyamin Ben-Eliezer"i aradı. Ben-Eliezer"in anlattıklarına göre 20 dakika süren telefon görüşmesinde Mübarek ABD"yi sert bir dille eleştirerek, “Demokrasiden bahsediyor olabilirler ama neden bahsettiklerini bilmiyorlar, sonuç aşırıcılık ve radikal İslam olacaktır. ABD"nin İran ve Gazze"de öncülük ettiği demokrasiyi gördük” diye konuştu.

Konuşma son anda değişti


Günün sonunda beklenen açıklamayı yapmak üzere devlet televizyonuna çıkan Mübarek, anlaşmaya uygun olarak bazı yetkilerini devrettiğini söyledi, ancak gelecek aylara yönelik bir liste dolusu sözler vererek ayrılmaya niyetinin olmadığını gösteren bir tavır takındı. Hayal kırıklığına uğrayan göstericiler daha da hırslanınca cuma günü ordu olaya el koydu. Mübarek ve ordu arasında denge kurmaya çalışan Başkan Yardımcısı Ömer Süleyman"ın da desteğini alan askerler Mübarek"e “Ya kendin git, ya da devrilirsin” dedi. Bu ültimatomdan birkaç saat sonra Mübarek Şarm El Şeyh yolundaydı. Mübarek"in çekildiğini açıklamak da Süleyman"a kaldı.

Hürriyet