İtalyan medyası, İzmir"in "Kelebek gibi uçup arı gibi sokarak" potaya girdiğini, kazanabileceğini öne sürdü. İşte kısa kısa, İtalya"dan EXPO gündemi:

İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu"nun, "Konuklarımıza mozzarella değil kebap yedireceğiz" açıklaması, Milano Belediye Başkanı Letizia Moratti tarafından "Hiç de şık değil" yorumu ile karşılandı. Kadın başkan, yine de, mönüde yer almadığı halde 500 kilo "mozarella" siparişi verdi.

Milano, oy vaat eden delegeleri 35 "ajan"la takibe aldı. Bu ajanlar, Milano yanlısı delegelerin İzmirli yöneticilerle konuşmasını engelleyecek.

İÇİMİZDEKİ İZMİRLİLER

Milano halkı, 2015 Expo için fazla ilgi göstermeyen, kulis yapmayan bir numaralı hemşerileri eski Başbakan ve medya kralı Silvio Berlusconi ve onun gibi Milanolu ünlüler için, "İçimizdeki İzmirliler" diyor.

Kent yöneticileri, Milano"nun Inter takımında oynarken hemşerilik payesi verilen Fenerbahçe"nin Brezilyalı futbolcusu Roberto Carlos"un İzmir"i desteklemesini de kınıyor.

Il Giornale gazetesi, Milano"nun sadece, İzmir"in gecekondu mahalleleri, çirkin yapılaşması, şehir trafiği ve pis körfezi dikkate alınırsa avantajlı olabileceğini yazdı.

Ekonomi gazetesi "Il Sole 24 Ore"nin oylama tahmini şöyle: 154 oyun 84"ü Milano"ya, 55"i İzmir"e gider. 15 delege kararsız.

"Libero" Gazetesi: "Zavallı İtalya, mozzarella kadar, içimizdeki İzmirlilerle Türk kentine karşı savaş veriyor."

La Stampa gazetesi de ilginç bir röportajla İzmir"in kazanmasının, İtalyan sanayiine yarayacağını, çünkü Expo 2015 için yeniden inşa edilecek İzmir"in, İtalyan teknolojisinden yardım isteyeceğini öne sürdü.