Bakanlık ve Tüvturk merkezi noktalara 'motosiklet muayene istasyonları' kuracak. Resmi rakamlara göre Türkiye'de her 100 motosikletten 80 muayene kaçağı konumunda.

Türkiye'de her 100 motosikletten 80'i muayene kaçağı durumunda. Tüvturk yetkililerinin Zaman Gazetesi'ne yaptığı açıklamaya göre 2011 yılında muayene günü gelen 981 bin motosikletin sadece 194 bini muayene işlemlerini yaptırdı. Tüvturk ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın araştırmasına göre sürücüler, şehrin uzak noktalarındaki muayene istasyonlarına ulaşım sorunu nedeniyle motosikletlerini muayeneye götüremiyor. Motosiklet muayene oranını yükseltmek için çözüm arayışına giren Bakanlık ve Tüvturk, şehir içinde merkezi noktalara 'motosiklet muayene istasyonları' kuracak. İlk uygulama ise pilot bölge olarak seçilen İstanbul'da nisan-mayıs aylarında başlıyor.

Trafik kazalarında ölüm oranı otomobillere göre 16 kat daha fazla olan motosikletlerin sayısı da her geçen yıl artıyor. Türkiye'de resmi rakamlara göre 2 milyon 483 bin motosiklet bulunuyor. Ancak muayene günü gelen motosikletlerin yüzde 80'i muayene kaçağı olduğu için trafik güvenliği denetimi de yapılamıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile muayene işlemlerini yürüten Tüvturk, motosikletlerin muayene istasyonlarına ulaşım sorununu ortadan kaldıracak yeni bir proje geliştirdi. Bu kapsamda şehrin merkezi noktaları ile motosiklet kullanımının yoğun olduğu noktalara 'motosiklet muayene istasyonları' kurulacak. İstasyonlar, yalnızca motosikletlere hizmet verecek. Proje kapsamında ilk motosiklet istasyonları İstanbul'un Bakırköy gibi merkezi ilçelerine kurularak başlanacak. Tüvturk, istasyonlar için İstanbul'da yer arayışına başladı. Proje daha sonra motosiklet kullanımının yoğun olduğu Antalya, Mersin gibi güneydeki şehir merkezlerine istasyonlar kurularak genişletilecek.

Trafikte 787 bin muayene

kaçağı motosiklet var

Tüvturk yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, 2011 verilerine göre 787 bin motosiklet muayene kaçağı durumuna düştü. Bununla birlikte muayeneye gelen motosikletlerin yüzde 24'ü ise ilk muayeneden geçemezken ikinci muayenede bu rakam yüzde 1'e geriledi. 500 motosiklet ise ikinci muayeneye gelmedi. Otomobillerdeki muayene kaçağı oranı ise çok daha düşük. Rakamlara göre her 100 otomobilin 83'ü muayeneye geliyor.

Proje hakkında bilgi veren Tüvturk yetkilisi şunları söyledi: "Yapılan araştırmalar sonucunda özellikle motosiklet sürücülerinin istasyonlarımıza ulaşımlarında sorun yaşadıkları tespit edilmiştir. TC Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Tüvturk araç güvenliği ile ilgili çok önemli bir unsur olan araç muayenesi hizmetini motosiklet sürücülerinin ayağına götürmeyi amaçlamış ve ilk uygulamayı İstanbul'da hayata geçirmeyi planlamışlardır. "

Motosiklet Endüstrisi Derneği Genel (Moted) Sekreteri Berna Canyoran, Anadolu'da satılan motosikletlerin çoğunun trafik tescili bile yapılmadığını söylüyor. Canyoran, "Resmi makamların yorumlarına göre trafikte resmi kayıtlı motosiklet kadar tescil edilmemiş motosiklet var. Bu motosikletler bırakın muayeneye gitmeyi, bunların trafik tescili bile yapılmıyor. Motosikletler çok fazla kontrol edilmediklerinden dolayı muayene göz ardı ediliyor. Muayene kaçağı oranını azaltmak için muayenesi yapılmamış motosiklet ve otomobillerin satışının kesinlikle yapılamaması lazım.'' dedi.