Toplantıda, milletvekilleri ağırlıklı olarak parti kapatmasını zorlaştıracak anayasal değişikliğin bir an önce yapılması gerektiği görüşlerini dile getirdiler. Başbakan Erdoğan ise gündemlerinde, şimdilik anayasa değişikliğinin olmadığını, partinin kapatılmayacağı inancını taşıdığını dile getirdi. Milletvekillerinden sabırlı olmalarını, morallerini bozmamalarını ve yasama faaliyetlerine düzenli olarak katılmalarını istedi.

Başbakan Erdoğan, milletvekili istişare toplantıları çerçevesinde bugün de son grup milletvekiliyle bir araya geldi. Genel merkez binasında gerçekleşen kahvaltılı toplantıya yaklaşık 40 milletvekilinin katıldı.

VAHİT ERDEM'E TAKILDI

Toplantıda, kapatma davası, bu süreçte yapılması planlanan anayasa değişikliği ve gündemde yer alan diğer konular ele alındı. Toplantıda ise ağırlıklı olarak, Türkiye'de yaşanacak bir ekonomik krizin partiyi yıpratacağı endişeleri dile getirildi.

Erdoğan'ın, bir süre önce partisini sert sözlerle eleştiren Vahit Erdem'e de takıldığı öğrenildi. Erdoğan'ın, "Bizim partimiz son derece demokratik, özgürlükleri savunan bir parti. Herkes eleştirilerini rahatça söylüyor. Ama, bizi demokratik olmamakla suçlayanlar var. Değil mi Vahit?" sözleriyle Erdem'e takıldı. Ancak, Erdoğan'ın, bu sözleri Vahit Erdem'e kızarak değil, yumuşak bir üslupla söylediği ve daha sonra Erdem'in yanına çağırarak, yakınına oturmasını istediği de kaydedildi.

GEMİYİ TERKETMEYECEĞİM

AKP Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem, bir süre önce, AKP'nin "merkez sağ parti" olamadığını savunarak, alınan yüzde 47'lik oyun da fazla olduğunu söyleyerek, partisinin tepkisini üzerine çekmişti.

Toplantıda Erdem, Türkiye'nin menfaatini AKP'nin düşündüğü kadar, karşı tarafında da (Anayasa Mahkemesi) düşündüğü yönünde düşüncelerini dile getirdi. AKP ve Hükümete yönelik eleştirilerinin ardından Erdem, siyasete AKP'de devam edeceğini belirterek şunları söyledi:

"Bu sürecin çok iyi yönetilmesi lazım. Ben siyasete partimde devam edeceğim. Bu gemiyi terk etmeyeceğim. Dikkatli olunmalı. Parti kapatmayı zorlaştırıcı Anayasa değişikliğine ise gerek yok."

EKONOMİK KRİZİN BEDELİNİ HALK SORAR

Toplantıya katılan yaklaşık 40 milletvekilinin neredeyse tamamına yakını, partinin kapatılmasını zorlaştıracak anayasal değişikliğin bir an önce yapılmasını savundukları belirtildi.

Bazı milletvekilleri, global krizin Türkiye'de bir ekonomik kriz yaşatacağı kaygısını taşıdıklarını, kapatma sürecinin üçüncü-dördüncü sıraya düşerek, ekonomik krizin ön plana çıkacağı ve gündemde önemli yer tutacağı görüşlerini dile getirdi.

AKP Aksaray Milletvekili Alirıza Alaboyun, ekonomik krizden endişe duyduğunu belirterek, "Bir global kriz var. Bu da Türkiye'de ekonomik krize dönüşebilir. Kapatma davasıyla ilgili süreç gündemin alt sıralarına inebilir. Türkiye'de bir ekonomik kriz olma riskinin yüksek olduğu dile getiriliyor. Eğer, parti kapatılırsa ve bir önlem alınmazsa, halka hesap veremeyiz. Onun için, bu krize engel olmak için, bir an önce, Anayasa Mahkemesi kararını vermeden önce, anayasal değişikliğin yapılması gerekir. Çıkabilecek bir ekonomik krizde halk AKP'yi eleştirir. Hesap sorar. AKP'ye, 'Bu krizin nedeni sizsiniz' demez mi" şeklinde görüşlerini dile getirdiği öğrenildi.

Anayasal değişikliğin bir an önce çıkmasını isteyen çok sayıda milletvekiline karşı Başbakan Erdoğan'ın, çok güçlü bir şekilde partinin kapatılacağına inanmadığını, milletvekillerinin de aynı inancı taşımalarını istediğini söylediği kaydedildi.

TÜRK'ÜN KONUŞMASI OLUMLU

Toplantıda, bazı milletvekillerinin, DTP Grup Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk'ün, "PKK, Kürtlere zarar veriyor" açıklamalarını nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine, Erdoğan'ın bu açıklamaları olumlu bulduğunu, hele bu süreçte kayda değer sözler olarak değerlendirdiğini ifade ettiği kaydedildi.