Özyeğen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Yarışmada komşu ülkelerin birbirini kollaması eminim ki etkili oldu, ama yine de biz birçok insana ulaştık ve kendi dilimizde iyi müzik yapmaya çalışan bir grubun bu renkli cümbüş içinde başarılı olduğunu gösterdik" diye konuştu.

En çok dikkat çekenin Türkiye'ye 8 puan veren İngiltere olduğunu belirten Özyeğen, Rus sanatçı Dima Bilan'ın birinci olması konusuyla ilgili olarak, bunu "doğru bir sonuç" olarak görmediğini kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerçek şu ki, Eurovision'da en sevilmeyen karakter olarak görülüyordu, ama Rusların Dünya Paten Şampiyonu Evgeni Pluşenko'yu Dima'nın basın toplantısına getirmeleri ve maddi açıdan büyük propaganda ve promosyon yapmaları muhakkak Rusya'nın lehine oynadı. Bu akıllı bir girişimdi, ama benim için 1 numara değil. Bence 1 numara olması gereken ülke Ukrayna veya Yunanistan'dı ve öyle de gözüküyordu."

"Yarışmayı 7. olarak bitirmemiz bizim için çok iyi bir sonuç" diyen Özyeğen, beklemedikleri yerlerden Türkiye'ye puanlar geldiğini ifade ederek, "Ancak Gürcistan ve Yunanistan'dan, promosyon turu yaptığımız ülkelerden puan gelmemesi beni biraz şaşırttı" dedi. Yarışmanın başında beklediklerinden daha iyi puan topladıklarını, ancak sonuna doğru gelen puanların azaldığını belirten Özyeğen, "Eurovision benim için en güzel olaylardan biri. Burada geçirdiğimiz en güzel tecrübelerden biri, diğer ülkelerden müzisyenler, sahne işçileri ve sanatçılarla bir araya gelmek ve deneyimi paylaşmak. Aslında farklı müzik türlerinin de ortak noktalarda nasıl buluşabildiğini gördük. Ön yargıların aşılması konusunda iletişimin ne kadar önemli bir faktör olduğunu da fark ettik" dedi.

-DELEGASYON BAŞKANI KÜRŞAD ÖZKÖK-

Eurovision Şarkı Yarışmasına Türkiye'den katılan heyetin başkanı Kürşat Özkök de, sıralamada ilk 7 ülke arasında yer alan Türkiye'nin, ev sahibi Sırbistan'ın yanı sıra kendi dilinde şarkı söyleyen tek ülke olduğunu hatırlattı. Özkök, "Bu anlamda biz kendimizi başarılı olarak görüyoruz" dedi.

Grubun yabancı dil bilen, Türk kültürünü özümsemiş insanlardan oluştuğunu kaydeden Özkök, gerek ciddiyeti, gerekse ülkemizi temsil etmelerinin TRT adına gurur verici olduğunu ifade etti.

Birçok Türk taraftarın desteğinin kendilerini gururlandırdığını belirten Özkök, Dima'nın birinci olması konusunda ise "Rusya'nın etrafındaki Rusça konuşan ülkeler puanlamada etkili oldu. Bana göre favori Rusya değildi. Ama şunu unutmayalım ki 43 ülke arasında 7. olduk, ancak Türk insanını bu da mutlu etmiyor. Türkler ve Türkiye artık her konuda birincilik istiyor. Yunanistan ve Ermenistan'dan puan bekliyorduk. Ermenistan'a 2 yıldır puan veriyoruz, ama bize hiç destek çıkmamaları tuhafımıza gitti" diye konuştu.

-HARUN TEKİN VE BURAK GÜVEN-

"Deli" adlı şarkıyı seslendiren grubun vokalisti ve gitaristi Harun Tekin ile davulcusu Burak Güven ise, "Türkiye'ye iyi hisle döndüklerini" söylediler.

Bu Eurovision'un yorucu geçtiğini kaydeden Tekin ve Güven, "Kaliteli müzik ve şarkı getirdik. Mutluyuz, büyük tecrübe sahibi olduk. Önümüzdeki yıl Eurovision'a katılacak sanatçılara kolay gelsin" dediler.

Yarışmada Rusya 272 puanla birinci olurken, onu 230 puanla Ukrayna ve 218 puanla Yunanistan izledi.

Diğer ülkelerin aldığı puanlar ise şöyle:

Ermenistan 199, Norveç 182, Sırbistan 160, Türkiye 138, Azerbaycan 132, İsrail 124, Bosna-Hersek 110, Gürcistan 83, Letonya 83, Portekiz 69, İzlanda 64, Danimarka 60, İspanya 55, Arnavutluk 55, İsveç 47, Fransa 47, Romanya 45, Hırvatistan 44, Finlandiya 35, Almanya 14, Polonya 14, İngiltere 14.

Türkiye'ye Azerbaycan 12, Almanya 12, Belçika 10, Arnavutluk 10, Hollanda 10, Bosna-Hersek 8, Romanya 8 ve İngiltere 8 puan verdi.

Önümüzdeki yıl Rusya'da yapılacak Eurovision Şarkı Yarışmasının iki yarı final ve bir finalle sonuçlanması bekleniyor. Türkiye önümüzdeki yıl yine yarı finalde yarışacak.

Avrupa Yayın Birliğinin (EBU) yeni puanlama sisteminde yarı finalde yüksek puan toplayabilecek ülkenin o ülkelerle aynı grupta olması bu yıl olduğu gibi engellenecek. Önümüzdeki yıl EBU'ya en çok para yatırımı yapan İngiltere, Fransa, İspanya ve Almanya ile Belgrad'daki yarışmayı kazanan Rusya doğrudan finalde yarışacak.
AA