TÜRKİYE'de üniversite eğitimi gören Moğol gençleri, basında yeralan "Moğolistan'ın hızla azalan nüfusuna çözüm için 20 bin Türk erkeği istediği" haberlerine tepki gösterdi. Moğol Öğrenci Birliği Temsilcisi Natsag Lkhagvajav medya kuruluşlarından "özür" beklediklerini, bunun için imza kampanyası açtıklarını belirtti.

"Moğolistan'ın hızla azalan nüfusuna çözüm için 20 bin Türk erkeği istediği" şeklinde bazı gazete ve dergilerde çıkan haberler, Türkiye'de sayıları 2 bini bulan Moğol öğrencilerin tepkisine neden oldu. Bu haberlerin kendilerini rencide ettiğini belirten Moğol öğrencileri Birliği Temsilcisi Natsag Lkhagvajav, bu haberlerin Moğolistan'daki Türk vatandaşlarına karşı sempatiyi de azalttığını öne sürdü. Türkiye'de Yaşayan Moğol Öğrencileri Birliği Genel Temsilcisi Natsag Lkhagvajav, “Türkiye gibi dost bir ülkenin medyasında gerçeği yansıtmayan bu tarz haberler görmek bizler için çok üzücü. Moğolistan'daki kadınları küçük düşürücü tarzda hazırlanmış bu tür haberler gerçekten gurur kırıcı nitelikte. Türkiye'de yaşayan Moğol kadınları olarak bu haberler yüzünden buradaki bazı bilinçsiz insanlar tarafından da rahatsız edilmeye başladık. Bu gerçek olmayan haberleri yayınlayan medya kurumlarını özür dilemeye davet ediyoruz” diye konuştu.

Lkhagvajav, Moğolistan'da bir erkeğe 6 kadın düştüğü haberinin de doğru olmadığını belirterek, “Gerçeği öğrenmek isteyenler Birleşmiş Milletler istatistiklerine baksın. Moğolistan'da 100 kadına 99.4 erkek düşmektedir. Aradaki fark 6 kat değil, binde 6'dır” dedi.

Medyada yayınlanan sözkonusu haberlerin kaynağının belli olmadığını belirten Lkhagvajav, “Bu haberler resmi bir kaynaktan alınan verilere göre hazırlanmamış. Moğol hükümetinin ilgili birimlerinin ve Türkiye'deki Moğol büyükelçiliği medyaya böyle veriler sağlamış değil. Dolayısıyla bu haberlerin kaynağı belirsiz. Böyle bir olayın tarihsel bağları son derece kuvvetli olan iki dost ülke arasında diplomatik bir krize yol açmamasını umuyoruz” diye konuştu./milliyet