Tralleis Antik Kenti"nde devam eden kazı çalışmaları sırasında M.S. 3 ila 7 yüzyıllar arasında Sasani istilasından kaçan Bizanslılar tarafından kurulmuş modern bir yerleşim alanı ortaya çıkarıldı.
Aydın merkez Kemer Mahallesi bölgesinde devam eden Tralleis Antik Kenti kazılarında “Üç Gözler” olarak tabir edilen yapının batı kısmında Türkiye"de bugüne kadar ortaya çıkarılmış en modern yerleşim alanlarından birisi daha ortaya çıkarıldı. M.S. 3 ila 7 yüzyıllar arasında İran bölgesinde hüküm süren Sasani İmparatorluğu"nun gerçekleştirdiği istiladan kurtulan Bizanslılar kurulmuş bir yerleşim alanı ortaya çıkarıldı. Bizans"ın zayıflama dönemine isabet eden bir dönemde kurulan ve dönemin en modern yerleşim alanlarından birisi olduğu tahmin edilen antik kent; uygulanan mimari yapısı, yer altındaki modern kanalizasyon sistemi ve bugünküne yakın çağdaş şehircilik anlayışı ile bugüne kadar Türkiye"de ortaya çıkarılmış en gelişmiş antik kentlerden birisi olarak gösteriliyor.
Tralleis Antik Kenti kazıları kapsamında ortaya çıkarılan modern yerleşim alanı hakkında bilgiler veren Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Rafet Dinç, kentin M.S. 3 ila 7"inci yüzyılların izlerini taşıdığına işaret ederek, “Bu yerleşim alanının İran"da hüküm süren Sasani İmparatorluğu"nun gerçekleştirdiği istiladan kaçan Bizanslılar tarafından kurulduğunu tahmin ediyoruz. Bu yerleşim alanı antik çağdaki modern yerleşim şekilleri açısından güzel bir örnek. Burada bir cadde üzerinde kurulmuş ve çağdaş izler taşıyan bir kent var. Erken Hıristiyanlık dönemine ait izler taşıyan bu kentte çağdaş bir şehircilik anlayışı ortaya konulmuş. Biz Tralleis"te bu kadar geniş bir nüfusun yaşadığını bilmiyorduk. Mimarisi ve yerleşim planına bakıldığında bugünküne benzer bir yapıya sahip olan bu büyük kent bize o dönemin yaşantısına ait önemli ipuçları verdi” dedi.
Ortaya çıkarılan yeni yerleşim alanının Roma ve Bizans İmparatorluğu dönemlerinde kullanıldığı kaydeden Dinç, “Burada Doğu ve Batı yönünde uzanan büyük caddeler var. Burada modern bir kanalizasyon ve alt yapı örneği sergilenmiş. O dönem inşa edilen kanalizasyon sistemi korunarak günümüze kadar ulaşmayı başarmış. Bizans"ın zayıflama dönemlerinde Doğu Eyaletleriyle baş edilemeyince bölge bu tip yerleşim alanları oluşturulmuştu. Bu yerleşimleri imparatorluk adına bir zengin tarafından yönetiyordu. İşte bu alanda o dönem bölgeyi Bizans adına yöneten Androglioni adlı kişiye ait villayı da ortaya çıkardık. Bu kişi modern çarşıda oluşturduğu işyerleriyle dönemin sanatkarlarını yanında toplayarak hem bilgili kişilere sahip çıkıyor hem de güçlü yapıyı muhafaza etmek için mücadele veriyordu” şeklinde konuştu.