Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Jorge Fernandes, 2023 yılında 50 milyar cihazın birbiriyle bağlantılı hale geleceğini belirtti.

Vodafone Türkiye sponsorluğunda, Capital ve Ekonomist Dergilerin düzenlediği CEO Club toplantısında ''inovasyon'' konusu tartışıldı.

Toplantıda konuşan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Jorge Fernandes, mobil iletişim alanında inovasyon yapılacak alanlar olarak hafıza, hız ve sürat konularına dikkati çekerek, ''Mobil iletişim olarak veriyi hızlandırmak bizim inovasyon alanındaki en önemli gelişimimiz olacak. 2023 yılında 50 milyar cihaz birbiriyle bağlantılı hale gelecek. Mobil teknolojileri birleştireceğiz'' dedi.

THY Genel Müdürü Temel Kotil de son 7-8 yıllık periyotta yolcu sayılarının 4 kat, cirolarının ise 6 kat arttığını, 2002 yılından beri de faaliyetlerinden sürekli kar sağladıklarını belirtti.

Kotil, pazar paylarının Avrupa Havacılık Birliği'nde Lufthansa, AirFrance, Turkish ve British olarak sıralandığını söyleyerek, ''Birlikteki pazar payımız yüzde 3 idi, şimdi yüzde 10'u geçtik. Yüzde 16-17'yi geçtiğimiz zaman lider pozisyona geleceğiz''dedi.

Temel Kotil inovasyon hakkındaki görüşlerini paylaşırken de şunları söyledi:

''İnovasyonla ilgili ilk önce şunu söylemeliyim. Yaşasın rekabet. Rekabet yoksa inovasyona, hiç bir şeye gerek yok. Statik olarak şirketlerimizi kurarız. Müşteriler geldiği zaman ürünleri satarız, uçuracak koltuğumuz varsa satarız. Yer yoksa müşteriye 'yarın gel, yarın da olmazsa bir hafta sonra gel'' deriz. Türkiye böyle ortamlardan geçti.''

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker ise fark yaratan inovasyonlara odaklanmak gerektiğinin altını çizerek, ''Dünyadaki en başarılı inovasyonlar tüketicinin kalbine dokunabilen uygulamalardır'' değerlendirmesinde bulundu.

Her türlü inovasyonun farklı bir liderlik gerektirdiğine ve liderlerin inovasyonu 149 şekilde tanımladığına değinen Yıldız Holding Global İnovasyon Grup Başkanı Bilal Kaafarani ise ''İnovasyonda başarılı bir CEO'nun rolü gelecek nesiller için bir inovasyon bırakması gerektiğini bilmesinde yatar'' dedi.

İnovasyonnun merak ve keşiften ileri geldiğini söyleyen Kaafarani, ''İnovasyon bir süreç değil, bir kültürdür. Herkes bunu benimsemeli ve geliştirmeli. Ayrıca inovasyon para kazandırmıyorsa anlamı yoktur. İnovasyonda asıl olan sürdürülebilir olmasıdır'' görüşünü paylaştı.

CEO Club Başkanı Akın Güngör ise inovasyonun, liderliğin hem kurucular hem de yöneticiler açısından vazgeçilmez temel unsur oluğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

''Aslında inovasyon yaşamımız için zorunlu. Çünkü yaşamı sürdürülebilir bir hale getirmek için bugünkü yaşam tarzımızdan farklı inovasyonlarla başka kademelere geçmemiz lazım. Aksi takdirde sürdürülebilir bir yaşam tarzını benimsemiyoruz. Şöyle ki; herkes bir Amerikalı gibi yaşamak istiyor. Eğer öyle yaşanırsa 5 tane yerküreye ihtiyaç var. Avrupalılar gibi yaşamak istiyorsak 3 tane yer küreye ihtiyacımız var. Halbuki bizim bir tane yerküremiz var. Doğal kaynaklarımız var. Doğal hayatın sermayesi, bize kaynak yaratmakta bizim bıraktığımız ayak izlerini karşılayamıyor. Dolayısıyla inovasyona ihtiyacımız var. Sadece iş hayatı için değil. Aynı zamanda sürdürülebilirlik açısından da düşünmek gerekiyor.''