Türkiye"de ilk kez bir mobbing (psikolojik taciz) davası ağır cezalık oldu. Öğretmeni F.İ."yi başka okula göndermek için mobbing yaptığı iddia edilen okul müdürü, dört öğretmenin 12 yıla kadar hapsi isteniyor.

Bakırköy"de bir lisenin edebiyat öğrtmeni tayinini başka bir okula çıkarttırmak için kendisine psikojik baskı ve şiddet uyguladığnı iddia ettiği okulun müdürü, müdür yardımcısı ve iki öğretmeni hakkında suç duyurusunda bulundu. Bakırköy"de bulunan bir lisede birbuçuk yıldır edebiyat öğretmenliği yapan F.İ., kendisine mobbing yapan okul müdürü M.K., yardımcıları S.T., A.H.T. ve öğretmenler C.Ş. ve A.B.K. hakkında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı"na 5 Kasım 2009"da suç duyurusunda bulundu. 5 öğretmen hakkında "Kamu görevlilerine işkence yapma" iddiasıyla 3 yıldan 12 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. İddianameye göre olay şöyle gelişti; Liseye edebiyat öğretmeni olarak atanan F.İ., okula ilk geldiği hafta şiir gecesi düzenlemek için dilekçeyle idareye baş vurdu. Dilekçeyi kabul etmeyip öğretmen hakkında bir takım kötü yakıştırmalar bulunan okul müdürü M. K., öğrencileri de kullanarak kadın öğretmen hakkında dedikodular yaymaya başladı. Bununla da yetinmeyen okul müdürü, kadın öğretmeni okuldan uzaklaştırmak için hakkında tahkikat yaptırdı. Müdür, okul müdür yardımcısı S.T. ile hiçbir duygusal ilişkisi olmadığı halde onunla evlenmek istediğini ancak açılamadığı yönünde dedikodular yaydı. Şüpheliler bilinçli bir şekilde edebiyat öğretmeni ile samimiyeti olanları kendisinden uzaklaşmasını sağladı. Bunlarla da yetinmeyerek, edebiyat öğretmeni ile konuşan diğer öğretmenleri de soruşturmayla tehdit ettiler.

Müdür öğrencileri örgütledi

Sınıfındaki bir grup öğrenci örgütlenerek öğretmenleri F.İ., hakkında toplu şikayet yaptırılırken, okul müdürü edebiyat öğretmenin eğitim adına yaptığı bütün işlerin kötü olduğunu bahane ederek ders ücretlerini bile kesti. Müdür, F.İ. öğretmenin not verirken tarafsızlık ilkesini ihlal ettiğini iddia ederek 1 yıl kıdem indirme cezasının yanı sıra okulunun değiştirilmesi için Milli Eğitim"e başvurdu.

Üniversite hastanesinde tedavi

Bütün bu psikolojik baskılara dayanamayan öğretmen, uykusuzluk, tedirginlik, mutsuzluk ve hayattan tiksinme şikayetiyle İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı"na başvurarak tedavi görmeye başladı. F.İ. öğretmene yapılanın mobbing olduğunu bilimsel olarak ortaya koyan Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, travma sonrası stres bozukluğu ve major depresyon tanısını koydu. Fincancı, yaşanan travmanın yıldırma mobbing ile uyumlu olduğunu ileri sürdü. Adli Tıp Kurumu da hazırladığı raporla mobbingi doğruladı. Adli Tıp Kurumu"nun ve bilirkişinin raporunu değerlendiren savcı, mağdur öğretmene yönelik mobbing süreci içinde uygulanan fiillerin TCK"nın 94/2-b"deki işkence suçuna uygun olduğunu belirtti.