Enerji, madencilik ve bankacılık için özel masalar oluşturuldu. Kurumların tüm çalışmalarına doğrudan müdahil. MİT, başta CIA olmak üzere Batılı ve Ortadoğulu 14 istihbarat örgütüne ders veriyor. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), başta CIA olmak üzere Batılı ve Ortadoğulu 14 istihbarat örgütünün başvuru merkezi oldu. MİT, istihbarat, teknik donanım ve bölgesel konularla ilgili teknik alanlarda söz konusu örgütlere eğitim veriyor. Ücretsiz olarak verilen eğitimle ilgili MİT’e başvuran ülkeler arasında önde gelen bazı AB ülkelerinin istihbarat örgütlerinin yanı sıra NATO çerçevesinde Türkiye’nin ortaklık kurduğu önemli müttefik ülkelerin ve Ortadoğu ülkelerinin örgütleri de yer alıyor.

EĞİTİM TALEBİ ARTTI

MİT’le Batılı ve bölge ülkelerinin istihbarat örgütleri arasında teknik konularda eğitim ve bilgi alışverişi uzun bir süredir, yapılan istihbarat ve güvenlik anlaşmaları çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Ancak MİT’ten eğitim talebinde bulunan Batılı ve bölgesel ülkelerin istihbarat örgütlerinin sayısında son aylarda ciddi bir artış yaşandığı belirtiliyor. Eğitim ve bilgi paylaşımı teknik konularla sınırlı tutuluyor. Diğer yandan teşkilat, çalışma alanlarını da genişletiyor. Türkiye’nin hassas ekonomik kurumları ile bire bir çalışmaya başlayan MİT, bu kapsamda başta enerji, madencilik, bankacılık, sermaye piyasaları, dış ticaret olmak üzere kurumların tüm dış ülkelerle ilgili hassas toplantılarına temsilci gönderiyor. Kurumlar arası tüm yazışmalar MİT’e doğrudan gönderiliyor. Teşkilat, ‘herkes her şeye bakar’ anlayışıyla ‘alanlara özel uzman personel’ profiline de yöneliyor. Bu kapsamda başta ‘enerji’ ve ‘ekonomi’ ajanları yetiştiriliyor. Söz konusu ajanlar güncel gelişmeleri takip ederek her bilgiyi anlık değerlendiriyor.

3. ülkelere aktarım yok

Verilen eğitim ve paylaşılan bilgilerin yapılan anlaşmalar gereği üçüncü bir ülkeye aktarılmaması isteniyor ve istihbarat teşkilatı bunun takibini yapıyor. Böylece MİT’in bilgi paylaşmak istemediği üçüncü ülkelere bu bilgiler aktarılamıyor. Bu istek ayrıca MİT tarafından verilen eğitim ve paylaşılan bilgilerin diğer ülkelere karşı kullanımının da önüne geçiyor.

Enerji ve ekonomi masası aktif

Yeni konsept kapsamında yurtdışı ile bağlantılı olan görevler üstlenen üst düzey bürokratlara istihbarata karşı koyma ve ülkeler arası hassas dengelere yönelik eğitimler veriliyor. Teşkilat kendi içinde başta enerji ve ekonomi alanında kurdukları masaları da aktif hale getirerek, kurumlara stratejik destek vermeye başladı. Bu kapsamda masaların ilgili başkanları kamudaki üst düzey bürokratları ziyaret ederek, “Birlikte doğrudan çalışalım” mesajlarını iletiyor. Teşkilatın en çok önem atfettiği konu ise enerji. Türkiye’nin Nabucco projesinden komşu ülkelerle enerji işbirliği ve güvenliğine kadar mercek altına aldı. Kıbrıs’taki sondaj çalışmaları da bu kapsamda MİT’in önem atfettiği konu başlıkları arasında bulunuyor.

HABER: Celal ÇAMUR/BUGÜN GAZETESİ