Bu hafta İsrail'i ziyaret edecek ABD yeni yönetiminin Ortadoğu temsilcisi George J. Mitchell'in bu ülkeye mesafeli tavrı ve tarafsızlığı İsrail kabinesini telaşlandırdı..

ABD'nin yeni Başkanı Obama'nın Ortadoğu Özel Temsilcisi George J. Mitchell, çarşamba günü İsrail'de olacak. Ziyaret, yeni ABD yönetiminin Ortadoğu'da barış çabaları için hızlı bir hamlesi olarak nitelense de, İsrail'de gerginlik yarattı. Mitchell, tarafsızlığı ve İsrail'e mesafeli tavrıyla tanınıyor. Mitchell'ın özellikle yasadışı yerleşim merkezleri hakkındaki sert açıklamalarını hatırlatan ve bu merkezlerin üye olduğu Yesha Konsei, "Yakında ne kadar çocuk yapacağımıza da onlar karar verecek. Bu kabul edilemez bir atamadır" açıklaması yaptı.

KABİNE MITCHELL İÇİN TOPLANDI
İsrail'de dünkü kabine toplantısının da ana maddesi Mitchell'ın ziyaretiydi. ABD'den Obama yönetimi altında eski desteği göremeyeceğini düşünen İsrailli bakanlar sert tartışma içine girdi. Şubattaki seçimlerde aşırı sağcı bir lider seçilmesinin ABD ile ilişkileri kopma noktasına getireceğini söyleyen Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, "ABD ile ilişkileri koparmamak için gayret göstermeliyiz" diye konuştu. Öte yandan İsrail Yüksek Mahkemesi, hükümetin, yabancı basın mensuplarının Gazze'ye girişine izin vermesi gerektiğini açıkladı.


SABAH