ABD'nin Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell bugün Batı Şeria'nın Ramallah kentinde Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşürken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu "herkesin barışa ihtiyacı olduğunu" söyledi.

Netanyahu, bugün Bet Şean'da düzenlenen Celile konferansında yaptığı konuşmada, Mitchell ile dün akşam yaptığı görüşmenin "çok iyi" geçtiğini belirterek, toplantıda barış sürecinin geliştirilmesinin yolları üzerinde konuştuklarını söyledi.

Netanyahu, barış sürecinin geliştirilmesinin İsrail'in amacı olduğunu belirtirken, "Filistinliler de dahil, herkesin barışa ihtiyacı var. Bu ihtiyaca karşılık vereceklerini umuyorum" dedi.

-MITCHELL-ABBAS GÖRÜŞMESİ-

ABD'nin Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell bugün de Filistin Devlet Başkanı Abbsas ile görüştü.

İkilinin görüşmesinden sonra, Filistinli Başmüzakereci Saib Erekat ve Mitchell ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Erekat, basın toplantısında ABD yönetiminin, barış görüşmelerinin yeniden başlaması ile ilgili fikirlerini ilettiğini belirtirken, bunların geçen hafta, Washington'da biraraya geldiği ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile görüşmelerinde dile getirilenlerden farklı olmadığını söyledi.

Abbas'ın, Mitchell ile toplantısında Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te yerleşim faaliyetlerinin durdurulması konusunda ısrarlı olduklarını vurguladığını belirten Erekat, "Kapsamlı bir barıştan bahsedilebilmesi için, yerleşim inşaatları ve İsrail'in faaliyetleri durdurulmalıdır" dedi.

Barış sürecinin bugün girdigi çıkmazdan tümüyle İsrail'in sorumlu olduğunu ifade eden Erekat, ayrıca, geçen hafta Abbas'ın bir mektubunu Clinton'a ilettiğini belirterek, mektupta, Kudüs'ün durumu, devam eden ev yıkımları, provokatif eylemler, yerleşim faaliyetleri, geçtiğimiz günlerde Kudüs kimliği elinden alınarak, Batı Şeria'ya gönderilen Hamas milletvekillerinden Muhammed Abu Tir ve aynı tehdit altında bekleyen diğerlerinin de durumu olmak üzere birçok konuya değinildiğini ve cevaplar beklediklerini kaydetti.

Mitchell de, ABD Başkanı Barack Obama'nın ve ABD yönetiminin, İsrail-Filistin çatışmasını sonlandırıp, Filistin ve İsrail halklarının güvenliğini ve refahını sağlayacak, Suriye ve Lübnan'a da uzanacak bir barış anlaşmasına ulaşılması politikasına bağlı olduğunu ifade etti.

Bölgede barışın önünde büyük güçlükler bulunmasına rağmen, herkes tarafından arzu edilen bir sonuca varmak için çabalarını sürdürmeye kararlı olduklarının altını çizen Mitchell, bu sonucu İsrail'in yanı başında, bağımsız, sürdürebilir ve kendi kaderini tayin hakkına sahip bir Filistin devleti olarak tanımladı.

Mitchell, ortak hedeflere erişmek amacıyla taraflarla görüşmek üzere pek yakında bölgeye yeniden döneceğini de vurguladı.

-ABBAS KAHİRE'YE GİDİYOR-

Mahmud Abbas ise bu akşam Mısır'a gidiyor. Abbas, Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ile görüşecek.

Abbas'ın Mübarek'le görüşmesi, yarın akşam barış süreci konusunda Arap Barış İnisiyatifi Komitesi'nin üyeleriyle biraraya geleceği toplantının öncesinde gerçekleştirilecek.

A.A.