Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı'nın konumu gereği herkesle görüşebileceğini söyledi. Erdoğan, "Devletin görevlisi MİT Müsteşarı sadece terör örgütüyle değil, herkesle görüşür.
 
MİT Müsteşarımızı (Hakan Fidan) devlet görevlisi olarak, Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı olarak gönderdim" dedi. Erdoğan, ABD'ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. MİT ile PKK arasında gerçekleşen görüşmeye ilişkin değerlendirmelerin sorulmasın üzerine Erdoğan, görüşmeyi eleştiren muhalefete şu sözlerle yüklendi:
 
"Öncelikle muhalefet partileri bir takım kavramları iyi öğrenemedikleri için ciddi bir siyasi sıkıntı yaşanıyor. Devletin söz konusu şahıslarla görüşme yapmama gibi bir durum söz konusu değildir. Ancak biz hükümet olarak görüşme yapmıyoruz, biz bunu anlatmaya çalışıyoruz. "
 
HERKESLE GÖRÜŞÜR
"Devletin MİT Müsteşarı herkesle görüşme yapabilir" diyen Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Görüşecek, çünkü gidecek suçluları bulacak, iz sürecek. Ben bunlardan kaçan birisi değilim ki... Göğsümü gere gere söylüyorum, devlet bu görüşmeleri yapar. Ama 3 tane 5 tane koyun güdmemiş adamdan siyasetçi olmaz. 
 
Hükümete yönelik laflarını aynen kendilerine iade ediyorum. Kendilerine şunu söylüyorum, devlet nedir, hükümet nedir bunu gidip öğrensinler." Erdoğan, görüşmeye ilişkin kayıtların nasıl sızmış olabileceğini ilişkin ise şunları ifade etti: "Nerden sızmıştır, nasıl sızmıştır? Bunun incelemelerini MİT yapıyor, yapmıştır. Bunun sonucu ilan edilmez. Kimse bunun üstünden MİT'i istismar etmeye kalkmasın. Zaten bunu terör örgütü yeterince yapıyor. "
 
GÖRÜŞME 23.30'DA
 
Erdoğan'ın gündeme ilişkin diğer açıklamaları ise şöyle :
 
RADAR ÜSSÜ: Aynı yerde NATO üssü vardı. 'İsrail'i korumaya yönelik' deniyor. İsrail NATO üyesi değil. Geçmişte olsaydı, Rusya'ya yönelik denirdi. Şimdi İran'a yönelik deniyor. Türkiye'nin şu anda radar üsleri konusunda ihtiyacı olduğunu neden düşünmüyorlar. Füze üssü değil, radar üssüdür. Füze kalkanı Polonya'dadır. İki ülke anlaşması değil, NATO'ya yönelik bir anlaşmadır.
 
FİLİSTİN'İN BM ÜYELİĞİ: Filistin konusunda ABD bugüne kadar farklı bir anlayış izliyor ve 2 devletli bir anlayışı ortaya koyuyordu. Geçen yıl Sayın Obama, Filistin'i gelecek yıl burada göreceğiz demişti. Geçtiğimiz yılın tutanağını onlara sunacağız. Bir senede ne değişti? 2 devletli Filistin diyordunuz. Şimdi neden böyle diyorsunuz? Üyelik BM Güvenlik Konseyi'ne gelecek. Umarım Amerika düşüncesini değiştirir.
 
İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI: 2 yıllık bir taleptir. O talebimiz devam etmektedir. Predatörleri ABD verirse alacağız. Bölgenin barışı için çok önemli. Erdoğan'ın Obama ilegörüşmesinin bugün Türkiye saatiyle 23.30'da yapılacağı öğrenildi.
 
ERDOĞAN'DAN 'OPERASYON DA GÖRÜŞME DE YAPILIR' MESAJI
 
Başbakan Tayyip Erdoğan, terörle mücadeleye ilişkin önemli açıklamalar yaptı. AK Parti MKYK toplantısında basına kapalı bölümde gündemdeki konuları değerlendiren Erdoğan, terör örgütüne yönelik sınır ötesi hava operasyonlarının devam edeceğini bildirdi. Diğer bir seçenek olan "kara operasyonu" hakkında renk vermeyen Erdoğan, hava operasyonlarının terör örgütünü psikolojik olarak da yıprattığını vurguladı. 
 
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) yetkilileri ile terör örgütü PKK yöneticileri arasında yapılan görüşmelerin ilk olmadığını kaydeden Erdoğan, terörü bitirmek için bundan sonra da görüşmelerin yapılabileceğini dile getirdi. Öte yandan, Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin sert eleştirileri nedeniyle, yeni anayasayla ilgili muhalefet liderleriyle görüşmek için mektup yazmaktan vazgeçti.
 
sabah