İsrailli Büyükelçi Yizhak Levenon Mısır'ı terkederken İsrail vatandaşları da ülkeden ayrılmak için havaalanlarına koştu.
 
 
İsrail'in Kahire Büyükelçiliğini dün öğle saatlerinden itibaren ablukaya alan Mısırlı protestocular, büyükelçiliğe girerek İbranice, Arapça ve İngilizce olmak üzere çok sayıda evrakı ele geçirdi. Elçilik önünde protestocular ile asker arasında savaşı aratmayan çatışmalar yaşanıyor.
 
Mısır Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre İsrail Büyükelçiliği önünde asker ile göstericiler arasında meydana gelen çatışmalarda yaralanan 240 gösterici, başkent Kahire'deki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı.
 
Askerlerin, sayısı 10 bine ulaşan göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullandığı ve havaya ateş açtıkları gözlendi.
 
Büyükelçilik önünde güvenliği sağlayan polise ait 2 araç da protestocular tarafından yakıldı.
 
Mısır ordusunun, Giza Güvenlik Merkezi'ni korumak üzere bölgeye takviye birlik ile zırhlı araç sevk ettiği belirtildi. Ordu, büyükelçilik binası çevresine ise güvenliği sağlamak üzere tank gönderdi.
 
Katar'ın El Cezire televizyonuna göre, 65 yaşındaki bir protestocu elçilik önündeki olaylar sırasında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.
 
Elçilik önünde asker ile göstericiler arasında çatışmalar devam ederken, polisin olaylara karıştığı belirlenen toplam 17 kişiyi gözaltına aldığı kaydedildi.
 
"Yabancı güçlerin parmağı var"
 
Mısır'ın resmi Nil televizyonu, İçişleri Bakanlığı'ndan bir kaynağın, İsrail elçiliğinde yaşanan olaylarda yabancı güçlerin parmağı olduğuna dair imada bulunduğunu duyurdu.
 
Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kemal Amr, Avrupa'ya yaptığı resmi geziyi , İsrail'in Kahire Büyükelçiliği'nde yaşanan olaylardan dolayı yarıda keserek bakanlar kurulu toplantısına katılmak üzere Kahire'ye döndü.
 
Mısır cumhurbaşkanı adaylarından Arap milliyetçisi Karame Partisi Lideri Hamdin Sabahi, İsrail Büyükelçiliği önünde yaşanan olaylar sırasında güvenlik güçlerinin göstericilere karşı şiddet kullanmasını kınadı.
 
Mısır Liberal Özgürlük Partisi kurucularından Amr Hamzavi ise İsrail elçiliğine yönelik saldırıların sorumsuzca bir davranış olarak niteledi.
 
"Evrakları aldılar, bayrağı indirdiler"
 
İsrail Büyükelçiliğine girerek çok sayıda evrakı ele geçirdiklerini iddia eden bazı protestocular, elçilik içinden çektikleri cep telefonu görüntülerini de gazetecilere gösterdiler.
 
AA muhabirine elçilikten ele geçirdiklerini ileri sürdükleri evrakları gösteren bir grup gösterici,"İçeriden çok sayıda doküman elde ettik. Göstericiler ayrıca elde ettikleri dokümanların İbranice, Arapça ve İngilizce olduğunu söylediler.
 
Elçilikten ele geçirildiği iddia edilen belgeler arasında, banka dekontları, kesilmiş gazete kupürleri ve bazı İsrail düşünce kuruluşlarına ait dokümanlar bulunuyor.
 
Elçilik önündeki duvarları yıkarak Nil nehrine atan göstericiler, Giza Meydanı'nda bulunan İsrail Büyükelçiliği'ndeki bayrağı da indirerek yaktı.
 
Mısırlı bir gösterici tarafından geçen ay 12 kat tırmanılarak indirilen İsrail bayrağı, 2 gün önce yetkililer tarafından tekrar çekilmişti.
 
"Göstericiler ne istiyor?"
 
Mısır ile İsrail arasındaki diplomatik kriz geçen ay İsrail'in Eliyat kenti yakınlarında bir konvoya düzenlenen saldırının ardından İsrail ordusunun Mısırlı 5 askeri öldürmesi ile başladı. İsrail, olayın ardından "Üzgün olduğunu" açıkladı ve sözlü özür dilemesine rağmen resmi olarak özür dilemedi.
 
İsrail Büyükelçisi'nin sınır dışı edilmesini talep eden protestocular, İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesmesini veya en alt düzeye indirmesini istiyorlar.
 
İsrailliler ülkeden ayrılıyor
 
Mısırlı protestocuların İsrail Büyükelçiliğine girmesi üzerine Mısır'ın İsrail Büyükelçisinin ailesi ve elçilik çalışanlarıyla birlikte Mısır'dan ayrılmak için Kahire Havalaanı'na gitti ve İsrail'e döndü.
 
İsrail ile Mısır arasında 19 Ağustos tarihinde başlayan diplomatik krizden bu yana İsrail'in Kahire Büyükelçisi Yizhak Levenon'un biri tatil olmak üzere üçüncü kez ülkesine döndüğü kaydedildi.
 
Yüzlerce İsrailli'nin de ülkeden ayrılmak üzere havaalanına gittiği belirtildi.
 
Obama endişeli
 
ABD Başkanı Barack Obama'nın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüştüğü ve Mısırlı protestocuların İsrail büyükelçiliğine girmesinden duyduğu endişeyi dile getirdiği bildirildi.
 
Başkan Obama'nın ayrıca Mısır Hükümetine çağrıda bulunduğu ve "İsrail Büyükelçiliğini korumak ve güvenliğini sağlamak için uluslararası yükümlülükleri olduğunu" söylediği belirtildi.
 
Kriz toplantısı
 
Mısır Başbakanı İsam Şerif'in Mısırlı protestocuların İsrail Büyükelçiliği'ne girmesiyle ilgili olarak kabineyi kriz toplantısına çağırdığı bildirildi.
 
Mısırlı protestocuların İsrail Büyükelçiliği'ne girmesi üzerine İçişleri Bakanlığının da polisi alarm durumuna geçirdiği ve tüm izinleri iptal ettiği açıklandı.
 
Polis ile İsrail Büyükelçiliği'ne girmeye çalışan göstericiler arasında çıkan çatışmalarda yüzlerce kişinin yaralandığı, polisin göstericileri dağıtmak için havaya ateş açtığı ve göz yaşartıcı bomba kullandığı kaydedildi.