Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır ve Tunus'ta meydana gelen olayların ardından iki ülkeye yapılan ihracat rakamlarında büyük düşüş olduğunu ifade etti. Çağlayan, 1 Ocak-24 Şubat tarihleri arasında geçen senenin aynı dönemine göre, Tunus'a yapılan ihracat rakamında yüzde 38, Mısır'a yapılan ihracat rakamında da yüzde 23,7'lik bir düşüşün meydana geldiğini belirtti.

İhracata Dönük Üretim Stratejisi Değerlendirme Kurulu, Bakan Çağlayan'ın başkanlığında toplandı. Çağlayan, Dış Ticaret Müsteşarlığındaki toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Libya, Mısır ve Tunus'ta yaşanan gelişmelere değindi.

Mısır ve Tunus'a yapılan ihracat rakamlarında geçen seneye göre düşme olduğunu belirten Çağlayan, 1-24 Şubat 2010 tarihleri arasında Tunus'a 40,5 milyon dolarlık ihracat gerçekleşirken, bu yılın aynı döneminde ihracat rakamının yüzde 12 gerileyerek 35,5 milyon dolar olduğunu bildirdi. Geçen yıl 1 Ocak-24 Şubat tarihleri arasında ise 103 milyon dolar olan ihracat rakamının bu yıl yüzde 38 düşerek 64 milyon dolara gerilediğini ifade eden Çağlayan, Mısır'a yapılan ihracat rakamlarında da benzer durumun yaşandığını söyledi.

Mısır'a 1 Ocak-24 Şubat 2010 tarihleri arasında 352 milyon dolar olarak gerçekleşen ihracat rakamının bu yılın aynı döneminde yüzde 23,7'lik azalma ile 268 milyon dolara gerilediğini belirten Çağlayan, 1-24 Şubat tarihleri arasında gerçekleşen ihracatın ise geçen seneye göre yüzde 65'lik bir düşüşle 59 milyon dolar olduğunu kaydetti. Çağlayan geçen sene aynı dönemde Mısır'a 172,5 milyon dolarlık ihracat yapıldığını ifade etti.

Libya'da durumun biraz farklı olduğunu anlatan Çağlayan, ''Libya'da olaylar yeni. O nedenle ihracata yansıması henüz görülmedi, ancak önümüzdeki dönemde olumsuz etkileri görülecektir'' dedi.

Libya'ya yapılan ihracat rakamının 1 Ocak-24 Şubat 2010'da 275,5 milyon dolar iken, bu sene aynı dönemde 274,2 milyon dolar olduğunu ifade eden Çağlayan, geçen sene 1-24 Şubat tarihleri arasında 123,6 milyon dolar olan Libya'ya ihracatın 2011'in aynı döneminde yüzde 2,21 aratarak 126,6 milyon dolara çıktığını söyledi.

Çağlayan, Mısır ve Tunus'a yapılan ihracat rakamlarının gerilemesinde olaylarla birlikte, gümrüklerde yaşanan sorunlar, bankaların kapalı olması unsurların da etkili olduğunu belirtti.

İlgili makamların Tunus'la görüşme halinde bulunduğunu anlatan Çağlayan, Tunus Sanayi Bakanı ile bir görüşmesi olacağını ve Tunus'tan bir iş adamı heyetinin de Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirerek kendisiyle görüşeceğini belirtti. Mısır'da yatırımları bulunan Türk yatırımcılarla bir araya geleceğini ifade eden Çağlayan, bu ülkelerle ilişkileri sıkı tuttuklarını, olayların durulmasının ardından yine bu ülkelerin yeniden yapılandırılmasında görev almak istediklerini söyledi.

(Sürecek)

AA