Mısır'da cumhurbaşkanlığı yarışının ikinci turuna iki gün kala siyasi tansiyon yüksek. Mısır Anayasa Mahkemesi'nin bugün aldığı iki karar tansiyonun daha da yükelmesine neden oldu.

MECLİS'İN ÜÇTE BİRİ FESHEDİLDİ

Mahkeme, parlamento seçimleriyle ilgili aldığı kararda Mısır Parlamentosu ile senato görevi yapan Şura Meclisi'nin üçte birini oluşturan bağımsızların seçiminin, kanuna aykırı olarak yapıldığına hükmetti. Anayasa mahkemesi, bağımsız aday kategorisinden seçilen milletvekillerinin, partilerle ilişkili listelerde olması gerektiğine hükmetti. Karar gereğince Meclis ve Şura'nın, bağımsız listeden seçilen üçte biri feshedilecek.

Feshedilen vekiller için yeniden seçim yapılacak ancak yeni seçimlerin tamamlanmasına kadar yasama faaliyetlerinin askıya alınması ya da parlamento seçimlerinin tamamen yenilenmesinin de söz konusu olabileceği iddia ediliyor.

ŞEFİK'E VİZE

Mısır Anayasa Mahkemesi'nden bugün çıkan ikinci önemli karar da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda yarışacak olan, Hüsnü Mübarek'in son başbakanı Ahmet Şefik'in adaylığı konusunda oldu. Mısır Meclisi, Mübarek yönetiminde görev alanlara seçim yasağı getirmiş, Şefik buna rağmen cumhurbaşkanılığı seçimlerine katılmıştı.

Anayasa Mahkemesi, Meclis'in aldığı yasağı anayasaya aykırı buldu ve Şefik'in ikinci tur seçimlere katılmasının önüğndeki engelleri kaldırdı. Ahmed Şefik Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci turuna Muhammed Mursi ile birlikte katılacak.

Alınanan bu iki önemli karar sonrasında Anayasa Mahkemesi önünde gösteriler düzenleniyor. Polis, mahkeme binası önünde geniş güvenlik önlemleri aldı.