Türk dizilerinin son yıllarda Arap ülkelerinde kazandığı başarı, bölgenin dizi üretim merkezi konumundaki Mısır tarafından da yakından takip ediliyor.

Birkaç yıl öncesine kadar Ortadoğu ve Körfez ülkelerine yüzlerce dizi ihraç eden Mısırlı yapımcılar ve yönetmenler, Türk dizilerinin bölgede başarılı olmasının sırrını araştırıyor.

Türk dizilerinin Arap dünyasında sevilmesini, başarılı tekniğe ve güçlü oyunculuğa bağlayan yapımcı ve yönetmen Amr Beyyumi, "Eskiden Mısır sinema endüstrisi ne üretse, Arap televizyonları hemen talepte bulunurdu. İçerik, senaryo ve oyunculuk çok aranmazdı. Televizyonlar, Türk dizilerine rağbet edince, Ortadoğu'daki Arap yapımcılarda da farklı konu arayışları ortaya çıktı" dedi.

Beyyumi ayrıca Türkiye ve Türkler'i tanıma isteğinin de, Türk dizilerinin ilgi görmesinde rol oynadığını söyledi.

Mısırlı dizi oyuncusu ve 2004 Afrika yüz güzeli Naira Şeyh de, Türk dizilerinin başarılı bir dublajla yayınlandığına dikkati çekerek, "Altyazı yerine dublaj yapılması, başarının sebeplerinden birisi ama en önemli sebebi, beraber yaşadığımız uzun tarih ve birbirimize çok yakın olduğumuzun farkına varmamızdandır" diye konuştu.

Mısır dizilerinin halen bölgede ilgi gördüğünü söyleyen EC dizi yapım şirketinin sahibi Hannan Hüseyni, Körfez ülkelerindeki televizyonlarda Mısır ve Hint yapımı dizilerin ağırlığını koruduğunu anlattı.

Hüseyni, Türk dizilerinin Araplar tarafından çok tutulmasının ileride Mısırlılar için pazar daralması anlamına gelebileceğine işaret ederek "Arap dünyası, Türkiye'yi yeniden keşfediyor bu nedenle Türk dizilerine her geçen gün ilgi daha çok artıyor" dedi.

A.A