CNN ise, Amerikalı ve Yemenli yetkililerin, yolcu uçağına saldırı girişimine misilleme olasılığına karşı yeni hedefleri gözden geçirdiğini aktardı

Amsterdam-Detroit seferini yapan uçaktaki saldırı girişiminden aslında ABD'li makamların haberi olduğu, ancak “sistematik hata” yüzünden vaktinde harekete geçilemediği anlaşıldı. Düşmanlarını engellemek için ellerindeki tüm yetkileri kullanacaklarını söyleyerek sert tepki veren Başkan Barack Obama, kendi güvenlik açıklarının az kalsın nelere mal olacağını itiraf etmek zorunda kaldı. Obama, ellerinde istihbarat bilgileri olduğunu ancak istihbarat örgütlerindeki sistematik ve insan eliyle yapılmış hatalardan ötürü neredeyse 300 kişinin ölecek olmasının kabul edilemez bir durum olduğunu açıkladı.

BABAYI NEDEN DİNLEMEDİNİZ?

Obama, 'sistematik hatanın' hem güvenlikte felaket boyutunda bir boşluğa yol açtığını, hem de teröristin babasının uyarısına karşın bu kişinin uçağa binmesinin engellenememesini beraberinde getirdiğini kaydetti. Obama, “Neyin yanlış gittiğini, ABD'nin göklerini daha iyi nasıl koruyabileceğini dinlemek istiyorum' dedi. CNN ise, ABD'li ve Yemenli yetkililerin, Amsterdam-Detroit seferini yapan yolcu uçağına saldırı girişimine misilleme olasılığına karşı yeni hedefleri gözden geçirdiği bildirildi. Yetkililerin, Obama'nın, saldırı girişimine misilleme talimatı vermesi olasılığına hazırlıklı olmak için hedefleri gözden geçirdikleri belirtildi.

"HİÇ ARKADAŞIM YOKTU"

Times gazetesi ise, saldırgan Nijeryalı Ömer Faruk Abdülmuttalib'in, Londra'da öğrenci olduğu dönemde “teröre karşı savaş” başlıklı konferanslar düzenlediğini yazdı. İngiliz kulübü Liverpool'un taraftarı olduğu öğrenilen Abdülmuttalib'in, 2005-2007 yılları arasında bloglara 310 adet yazı yazdığı ortaya çıktı. Saldırgan, yazılarında ne kadar yalnız olduğunu ve kimsenin arkadaşlık etmediğini anlatmış.

El bagajı yasaklansın önerisi

Nijeryalı bir saldırganın ABD uçağını havaya uçurma girişimi, havalimanlarında sert önlemler alınması tartışmasını alevlendirdi. Avrupa'da tartışma doğuran öneri ise Öğer Tours'un sahibi Vural Öğer'den geldi. Öğer, uçaklarda el bagajının yasaklanmasını önerdi. Alman Sosyal Demokrat Parti'den eski AP üyesi de olan Öger, Deutschlandfunk adlı radyoya yaptığı açıklamada, uçaklara el bagajı alınmaması durumunda, olası tehditlerin azalacağını söyledi./yeni şafak