16 yıldır hapiste bulunan Salih Mirzabeyoğlu, 28 Şubat'ta 14 yaşındayken tutuklanan Yakup Köse ve Umut operasyonu mağduru Mehmet Şahin'in de yeniden yargılanması talep ediliyor. 

Balyoz Davası sanıkları'nın Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karar sonrasında tahliyesinin ardından, Devrimci Karargah Örgütüne Yardım Suçu'ndan 15 yıl 4 yıldır Silivri Cezavevi'nde tutuklu bulunan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın da tahliye edilmesi ile İBDA-C terör örgütü lideri olduğu iddiası ile 16 yıldır Bolu F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Salih Mirzabeyoğlu'nun durumu yeniden gündeme geldi. Mirzabeyoğlu'nun avukatı Hasan Ölçer, '16 yıldır boş yere cezaevinde tutulan müvekkili Salih Mirzayeyoğlu'nun, tutukluluk hali göz önünde bulundurularak mutlaka tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.


 

İNFAZ DURMALI


Yeni Şafak gazetesinden Oktay Mehmet'in haberine göre; Balyoz Davası sanıkları ile Devrimci Karargah Örgütüne yardım suçundan tutuklu olan Hanefi Avcı'nın tahliyelerinin AYM'nin, 'Hak İhlali' kararı vermesi ile gündeme geldiğini ifade eden Avukat Ölçer, 'Mirzabeyoğlu için 'Hak ilhali' söz konusu değil. Mirzabeyoğlu'nun tahliye edilmesi için Anayasa Mahkemesi'nin mutlaka 'Yargılanmanın yenilenmesi' kararı vererek, infazı durdurması gerekmektedir' dedi.

 

AYM'YE BAŞVURACAĞIZ


Anayasa Mahkemesi'ne ancak, 2012 yılından sonra kesinleşen kararlar için müracat edilebildiğini hatırlatan Ölçer, Mirzabeyoğlu kararının önceden kesinleşmiş olduğu için şu an itibarı ile 'Hak ilhali' Anayasa kararının söz konusu olmadığını söyledi. Şu an ellerinde sadece 'Yeniden yargılanma' seçeneğinin bulundu-ğunu ifade eden Ölçer önümüzdeki günlerde

AYM'ne Mirzabeyoğlu'nun yeniden yargılan-ması için başvuruda bulunacaklarını söyledi.

 

ÇARE YENİDEN YARGILANMA VE AİHM


Hukukçular Birliği Başkanı Av. Cevat Tatlı, yazdığı onlarca kitabın dışında suçla irtibatlandırabilecek bir durumu olmadığına inandığı Salih Mirzabeyoğlu'nun tahliye edilebilmesi için şimdilik 'Yeniden Yargılanma' ve AİHM dışında bir yol görülmediğini söyledi.

 

2012 YILI SINIRI VAR


'Hak İhlali'nin, 23 Eylül 2012'den sonra kesinleşen cezalar için geçerliği olduğu için Salih Mirzabeyoğlu davasını kapsamadığına dikkat çeken Av. Cevat

Tatlı şunları söyledi:

'Yeniden yargılanma için tanıklarda, belgelerde ve hakimin kararında hükme esas teşkil eden durum olması lazım. 16 yıldır tutuklu olan Mirzabeyoğlu için avukatları 'Yeniden Yargılanma' talebi ile mahkemeye müracaat etmesi gerekir. Mahkemenin

yeniden yargılanmayı ret etmesi halinde ret kararı yeni bir hükümmüş gibi AYM götürüle-bilir. 2012 ancak bu tür aşılabilir.'

 

YAKUP KÖSE AYRI TUTULAMAZ


28 Şubat sürecinde henüz 14 yaşındayken tutuklanıp idamla yargılanan, yaklaşık 10 yıl cezaevinde yattıktan sonra özgürlüğüne kavuşan Yakup Köse'nin (33) Yargıtay'da görülen karar davada, Köse için istenen hapis cezası onanarak tekrar cezaevine girme ile karşı karşıya kaldı. Köse'nin avukatı Müşir Deliduman, Hayata Dönüş Operasyonu'nda ceza alanların davası ile Mirzabeyoğlu davasının birlikte değerlenmesi gerektiğini söyledi. Deliduman, Mirzabeyoğlu'nun düşünce suçunun dışında bir suçunun bulunmadığının, Yakup Köse, Kazım Albayrak ve Samim Deliktaş'ın da aralarında bulunduğu 33 kişinin suçları bulunmadığının dosyala-rından da anlaşıldığını belirtti.

 

UMUT DAVASI HÜKÜMLÜSÜ TESLİM OLDU


Kamuoyunda 'Umut Operasyonu' davası olarak bilinen ve 8 sanık hakkında verilen cezalar Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi tarafından onanan davanın hükümlülerinden Mehmet Şahin, Bursa Adliyesi'ne teslim oldu. Davanın hükümlülerinden Mehmet Şahin, Bursa Adliyesi'ne gelerek teslim oldu. Hukuksuz deliller sonucu çarptırıldığı 7 yıl 6 ay hapsin 5 yılını yatan Şahin, cezasının kalan 2 ay 14 gününü dolduracak. 14 yıldır yargılandığını söyleyen Şahin, 'Bu dava adil olarak görülseydi kimseye 1 gün ceza bile verilemezdi. Beraat etmemiz gereken bu davada böyle bir sonuç çıktı. 'Umut' soruşturması ile 21 siyasi cinayet dosyası kapatıldı. Faili meçhul denilen cinayetlerden 3 arkadaşımız müebbet hapis cezası ile yatarken, bu kamuoyundan gizleniyor' ifadelerini kullandı.