ABD'de sürgünde yaşayan, Uygur Türklerinin 'Ana'sı 62 yaşındaki Rabia Kadir, Uygur Türklerinin yaşadığı olayları, çözüm yollarını, kendisinin cezaevinde yaşadıklarını ve lider konumuna nasıl geldiğini anlattı

Sürgün'deki lider Rabia Kadir, bütün Uygur Türklerinin ve kendisinin yaşamının trajedilerle dolu olduğunu belirterek, kendisinden önce de Mesut Sabir, Mehmet Emin Buğra ve İsa Yusuf Alptekin'in Uygur Türkleri için mücadele ederek hayatını kaybettiğini ifade etti.
Kadir, daha önce seslerini yeterince duyuramadıklarını belirterek şöyle konuştu:

TÜRK HALKININ DESTEĞİYLE

"Bizim mücadelemiz, şimdi dünya basınına taşınmıştır. Bu sefer geleceğimize ümitle bakıyoruz. Bütün Türk halkı, ataları aynı olan Doğu Türkistanlı kardeşlerini bağrına bastı. Bunun için çok minnettarım ve ben bu trajedinin zaferle biteceğine inanıyorum. İnşallah bu sefer bütün dünyanın ve Türk halkının desteğiyle biz bu işin sonuna çıkacağız."

Rabia Kadir, son olaylarda Çin hükümetinin ölü sayısını 186 olarak duyurduğunu belirterek, "Bizim kaynaklarımıza göre bu sayı kat kat fazla. Yaralıların sayısı da söylenenden çok fazla. Türk halkının Uygur Türklerine sahip çıkmasına ve özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın olayları 'soykırım' diye nitelendirmesinden minnettarım. Türkiye'nin verdiği destekten dolayı Uygur halkının geleceği için daha çok ümitliyim. Türk halkından bu güçlü desteğini devam ettirmesini, hatta tutuklu bulunanların serbest bırakılması için çaba göstermesini istiyoruz. ABD, Japonya, Almanya ve İngiltere de Türkiye'nin gösterdiği destekten dolayı bizim arkamızda. Başbakan Erdoğan'ı göstermiş olduğu cesaretten dolayı tebrik ediyoruz" dedi.

TÜRKİYE'YE GELECEĞİM

Kadir, "Çin hükümeti ile bir masaya oturup konuşabilirsek onların planları nedir bunları öğrendikten sonra daha detaylı konuşabiliriz, ancak kendi geleceğimizi kendimiz çizmek istiyoruz" dedi. Kadir, çok kısa süre içinde Türkiye gelmek istediğini, ancak gününü belirlemediklerini de sözlerine ekledi.

BİZE PANTÜRKİST DİYORLAR

"Çin'de Türk olmakla başka bir millet olmak arasında çok büyük fark olduğunu" ifade eden Kadir, "Biz Türk olduğumuz için Çin'in önünde 'pantürkist' olarak nitelendiriliyoruz. Türk ve Müslüman olmamız yüzünden Çinliler yıllardır bize işkence ediyorlar" dedi.

Öte yandan, Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi ile telefonda konuşan İran Dışişleri Bakanı Mutteki, Sincan'da yaşananlardan dolayı duydukları endişeyi dile getirdi. Mutteki, müslümanların güvenliğinin sağlanmasını istedi.

Liderliği ben planlamadım

Rabia Kadir, Uygur Türklerinin lideri olmayı kendisinin planlamadığını kaydederek, "Orada yaşayan bütün Uygur Türkleri gibi vatanına ve milletine olan sadakatından dolayı onlarla birlikte mücadele verdiğini ve nasıl bu konuma geldiğini kendisinin bilmediğini" ifade etti. Kadir, "Milletime olan sevgim için hayat boyu mücadele verdim ve kendimi burada buldum. Hatta ben Uygurlara lider aramıştım, fakat bu süre içerisinde halkım beni bu konuma getirdi" dedi.

1997 yılındaki Gulca olayının bütün gerçeklerini ortaya çıkardım. Olayla ilgili gerçekleri top-layarak Amerika'daki delegasyona sunmak için gideceğim sırada Çin hükümeti beni tutukladı. 2 sene karanlık zindanda kaldım. şu an sadece geçinebiliyorum, karnım doyuyor" dedi. - yenişafak