Genel sağlık muayeneleri yapılırken, göz sağlığına gereken önem verilmediğinden gözlük ihtiyacı gibi temel göz rahatsızlıkları dahi atlanabiliyor. Göz rahatsızlıklarının tespit edilememesi çocukların okul başarısını olumsuz etkiliyor. Okulların açılmasına sayılı günler kala ailelerin çocukları için bütün telaşlarının yanında, çocuklarının başarısı için bu konuda önlem alıp, almadıklarını gözden geçirmeleri, çocuklarının sağlıklı bir okul hayatı yaşaması açısından büyük önem teşkil ediyor.
Okul çağındaki çocukların göz sağlığı konusunda bilgiler veren Özel Aydın Göz Hastanesi Doktorlarından Op. Dr. Harika Çevikel, “Her çocuğun başarılı bir okul dönemi geçirmesi için mutlaka okul öncesi dönemde kapsamlı bir göz muayenesi yapılması gerekmektedir ve bu konuda ailelere büyük sorumluluk düşmektedir. Göz problemleri, erken çağda başladığı için çocukların göz muayenelerinin yapılması, oluşabilecek rahatsızlıkların erken tanısı ve tedavisi açısından son derece önemlidir. Çünkü fark edilmemiş ve tedavi edilmeyen göz rahatsızlıkları, çocuğun okul hayatını, kişilik gelişimini ve okula uyumunu zorlaştırmaktadır. Sınıf ortamı düşünüldüğünde, çocukların aktiviteleri, hem uzağı hem de yakını net görebilmeyi, her iki gözünü de aynı noktaya odaklayıp beraberce takip edebilmeyi gerektiren faaliyetlerden oluşmaktadır ve bu işlevlerden herhangi birisinin yetersiz yapılması ya da yapılmaması çocuğun okul başarısını doğal olarak olumsuz yönde etkilemektedir. Okul öncesi yapılacak kontrollerde görme sorunlarının tanısının konarak tedavi edilmesi okula alışma ve öğrenme yeteneğini doğrudan olumlu yönde etkileyecektir” dedi.
Çocuk göz sağlığı konusunda en önemli nokta anne ve babaların çocuklarını düzenli göz kontrolünden geçirmeleri olduğunu söyleyen Op. Dr. Çevikel, ”Çocuklar genellikle görme problemlerini fark edemezler, çünkü görmeleri kendileri için normal olduğundan herkesi öyle görüyor zannederler. Oysa çocukların büyüme ve gelişmesi sırasında öğrendiklerinin büyük çoğunluğu görme yolu ile oluşmaktadır. Çocuklarda görmenin değerlendirilmesi ve takibi bu nedenlerle kesinlikle göz ardı edilmemelidir. Düzenli olarak doğumdan sonra hemen, 6’ncı ayda, 2-3 yaşında, 6 yaşında ve sonrasında ise göz hekiminin önerdiği aralıklarla, genellikle yılda 1 kez olmak üzere, çocukların göz muayenesinden geçmesi son derece önemlidir” diye konuştu.
Okul çağındaki çocuklarda, görme problemlerine bağlı olarak sık görülebilen başlıca belirtilere değinen Op. Dr. Çevikel, şunları söyledi: “Çocuğun uzağı yeterince iyi görememesi, uzaktaki yazılara bakarken gözlerini kısması, başını öne eğmesi, okuma ve yazmada isteksiz olması, okuma ve yazma ile baş ağrısı yaşaması, okurken kelime ya da satır atlaması, cümleleri eliyle takip etmesi, yazarken satırı düzgün takip edememesi, bir gözünü daha öne alarak kitaba bakması, okurken kelimelerin bulanıklaşması ya da kayması, televizyonu yakından seyretmesi, gözlerinde sulanma olması ve dolayısıyla ödevlerini yaparken zorlanması gibi durumlar göz bozukluğuna işarettir. Çocuklarında bu tür şikâyetleri gözlemleyen ebeveynlerin, bir hekime başvurmaları, okul döneminde çocuklarının başarısı açısından önem arz etmektedir”