Kuşadası Derici Otel"de gerçekleştirilen konferans, Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD)"un Başkanı Bahattin Sürücü"nün açılış konuşması ve derneği faaliyetlerini tanıtan bir sunumla başladı. “Aydın bölgesinde yaşayan yılanlar, kertenkeleler ve kurbağalar” konulu konferansa konuşmacı olarak Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Kurtuluş Olgun katıldı. Türkiye"nin önde gelen Herpetologlarından olan Prof. Dr. Kurtuluş Olgun, kurbağalar, kaplumbağalar, kertenkeleler ve yılanlarla ilgili bilgiler sundu.
Konferansta en çok ilgiyi ise yılanlar çekerken, Prof. Olgun, Aydın bölgesinde bulunan yılanların çeşitleri, hangi türlerinin zehirli olduğu, zehirli ve zehirsiz yılanların nasıl ayırt edildiği, yaşam alanlarının nereler olduğu ve yılanların ekosistem içindeki yerlerini anlattı. Özellikle herkesin yılan sandığı ve yılana çok benzeyen kertenkeleler, katılımcılar tarafından hayretle izlenirken, çok merak edilen bu konuyla ilgili olarak Prof. Dr. Olgun, davetliler tarafından soru yağmuruna tutuldu.
İnsanlar tarafından çok korkulan ve birçok hikayeler uydurulan sürüngenlerle ilgili konferansa, Kuşadası Belkent İlköğretim Okulu"nun Deniz İzcilerinin katılması da ilgi çekti. Tanıtım amacıyla, kavanoz içinde sergilenen sürüngenler özellikle minik izci öğrencilerin büyük ilgisini çekerken, doğada karşılaşabilecekleri sürüngenleri daha yakından tanıma fırsatı da buldular. Konferansa EKODOSD üyeleri haricinde, Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin Örnek ve oda üyeleri, çeşitli yürüyüş grupları, Kuşadası Devlet Hastanesi Doktorları, Söke Sağlık Ocağı doktorları ve Kuşadası"nda okulların biyoloji öğretmenleri de ilgiyle izledi.
Bu arada, büyük ilgi gören ilginç konferansın ardından, EKODOSD Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Zeynep Karabacak, dernek adına Prof. Dr. Kurtuluş Olguna"a katkılarından dolayı teşekkür plaketi verdi.