Kuşadası Belediyesi tarafından düzenlenen sergi, ünlü gezgin Evliya Çelebi’nin seyahatlerine başlama serüveninden Osmanlı-İngiliz ilişkilerine, Evliya Çelebi’nin gözünden Avrupa izlenimlerine, yabancı seyyahların ise Osmanlı kültür ve sosyal hayatını belgeleyen görüşlerine dek ayrıntılı bir sergi olması sanatseverlerce memnunlukla karşılandı.
Kuşadası Evliya Çelebi Anaokulu öğrencilerine, okullarına adını veren Evliya Çelebi’nin yolculukları anlatıldı. Minik öğrencilerin soruları ve meraklı bakışlarla sergiyi gezmeleri sanatseverlerce yoğun ilgi gördü.
BÜTÜN DÜNYAYI GEZECEKSİN VE İNSANLAR SANA HAYRAN OLACAKLAR
Gördüğü rüya ile Osmanlı toprağı olan birçok yeri gezen Evliya Çelebi; İstanbul’u İslambol olarak tanımlamış, Kraliçe I.Elizabeth ile veliaht Mehmet’in annesi Safiye Sultan’ın mektupları, hediyeleri, Leonardo da Vinci, Michelangelo’nun İstanbul’u ziyaret hayalleri, Molier ve Shakespeare’nin Osmanlı giysili tiyatro eserlerinin bilgilerini vermektedir.
Sergide; Müslüman Meyvesi olarak bahsedilen kahve ve kahvehanelere de yer verilerek, yabancı seyyahların dikkatini çekmiş Avrupa’ya tanıtımı yapılmıştır. Thomas Caryote sema gösterisinin etkileyiciliğini hayranlıkla anlatmaktadır. Viyana ve müzik olarak org çalgısından hoşlanması, meddah sanatı, camiler yanı sıra Avrupa’yı gezerken gördüğü kiliseler, seyahatnamede yer almaktadır.
Osmanlı külliyelerinde uygulanan Tıp ve tedavi yöntemlerine değinilen sergide, Lady Mary Montgau’nun çiçek hastalığına yakalanarak Osmanlıların bulduğu aşı yöntemi ile sağlığa kavuşmasını İngiltere ve Avrupa’ya taşıyarak tarihe geçmesi vurgulanmaktadır. İngilizlerin gözünde Lady Mary Montgau Evliya Çelebi’nin halefi olarak İstanbul’u dünyaya anlatmıştır.
Evliya Çelebi’nin yaşadığı sürede İngiliz yazarları ve gezginleri ile Avrupa ve Osmanlılar arasında önemli bir kültürel köprü oluşturduğu sergide görülmektedir.
Yerel Tarih Dergisi KUYETA’nın koordinatörü Ali Ergül sergi açılışında yaptığı konuşmada ; Evliya Çelebi’nin Kuşadası üzüm helvasını anlattığını ve Sivastopol’den Amerika’ya ihraç edildiğini belki yine Kuşadası üzümleri pekmezi ile yeni bir girişimle yaşatılması gerektiğini söyledi.
Kuşadası Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Nail Ceylan, Kuşadası’nda böyle anlamlı bir sergi açmaktan onur duyduğumuzu belirterek Britsih Council’e teşekkür etti
SERGİ ANI BELGESİ HAZIRLANDI
Evliya Çelebi Seyahatname sergisi nedeniyle Kuşadası Belediye Başkanı M.Esat Altungün tarafından Kuşadası’nı ziyaret ederek izlenimlerini yazdığı bölümlerle ilgili sergi anı belgesi hazırlanmış ve sanatseverlere verilmektedir. Sergi 19 Ocak 2012’ye dek açık kalacak.