Kütahya-Eskişehir kara yolunda, Eskişehir kent merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Sofça köyü, yıllar önce 500 hanesiyle bölgenin en büyük köyleri arasında yer alıyor.

Porsuk Barajı'nın yapımına başlanmasıyla Frig Vadisi içerisinde yer alan köyde önemli değişiklikler yaşandı. Baraj suları altında kalacağından köye ait birçok yapı yıkıldı ve yerleşime vadinin güneyinde devam edildi. Yıkılmadığı için köyün okulu ve caminin minaresi sular altında kaldı.

Aradan geçen 18 yılda barajın suları azalınca, havzaya yakın alanlardaki sular çekildi ve minare ortada kaldı.

Vatandaşlar, köylerine gelen ziyaretçilerin, cami depremde yıkıldığı için minarenin ortada kaldığını düşündüklerini belirterek, durumun böyle olmadığını onlara anlattıklarını bildirdi.

Camisiz minarenin köylerinin simgesi haline geldiğini ifade eden vatandaşlar, minareyi yıkmayı düşünmediklerini ve çatlayan bazı bölümlerini restore ettireceklerini kaydetti.

Köy, Kütahya-Eskişehir kara yolunun yanında yer aldığından minarenin yoldan gelip geçenlerin dikkatini çektiğini belirten vatandaşlar, minarenin restore edilmesi konusunda yetkililerden de destek istedi.

GAZETEPORT