Uluslararası Mimarlık Akademisi Bölge Başkanlığı ve Kuşadası Belediyesi’nin işbirliği ile Kuşadası Pine Bay Tatil Köyü’nde düzenlenen sempozyumun bitiminde sonuç bildirgesi hazırlandı.
6 gün süren Kuşadası Mimarlık Sempozyumu’nda Bulgaristan eski Kültür Bakanı, eski Sofya Belediye Başkanı ve Uluslararası Mimarlık Akademisi Akademik Konsey Başkanı Prof. Georgi Stoilov, ABD Uluslararası Mimarlık Akademisi Bölge Başkanı Prof. Brian Spencer, Uluslararası Mimarlık Akademisi üyesi Prof. Richard England, UNESCO Dünya Mirası Merkezi üyesi Dr. Marie-Noel Toumoux ve Y. Müh Mimar, Kentbilimci ve Uluslararası Mimarlık Akademisi Bölge Başkanı Prof. Dr.Ahmet Vefik Alp Kuşadası ve çevresinde yaptıkları incelemelerin ardından, düzenlenen oturumlarda sunumlar gerçekleştirdi. Oturumların son gününde tüm katılımcılar Kuşadası’nın mimari geleceği ile ilgili bir sonuç bildirgesi ve rapor hazırladı.
Bulgaristan eski Kültür Bakanı, eski Sofya Belediye Başkanı ve Uluslararası Mimarlık Akademisi Akademik Konsey Başkanı Prof. Georgi Stoilov, ABD Uluslararası Mimarlık Akademisi Bölge Başkanı Prof. Brian Spencer, Uluslararası Mimarlık Akademisi üyesi Prof. Richard England, UNESCO Dünya Mirası Merkezi üyesi Dr. Marie-Noel Toumoux ve Y. Müh Mimar, Kentbilimci ve Uluslararası Mimarlık Akademisi Bölge Başkanı Prof. Dr.Ahmet Vefik Alp tarafından hazırlanan ve ortak şekilde imzalanan raporda şu maddeler ön plana çıktı:
“Kuşadası ve bölgesi için mimarlık ve kentsel planlama sempozyumuna davet edilen grup 16-21 Mayıs tarihleri arasında Kuşadası ve çevresini ziyaret etmiş bulunmaktadır. -Kuşadası ve ege sahilleri tarih ve doğal zenginlikleri barındırmak ile birlikte son 40 yıl içerisinde hızlı bir göçe bağlı olarak yoğun bir kentleşme etkisi ile plansız gelişmek durumunda kalmıştır. Ulusal bölgesel ve genel ölçekli yapılan tüm kentsel planlama çalışmaları kentsel ve mimari tasarımlar, peyzaj tasarım aktiviteleri Kuşadası’nın sahip olduğu tarihi, geleneksel, yerel, tipolojik ve peyzaj değerlere saygılı olarak bu doğrultuda gerçekleştirilmelidir.
Doğal ve yapay yerleşim alanları arasındaki dengenin sağlanması hususunda çok önem gösterilmelidir.
Kuşadası’nın ve çevre bölgelerinin temsilcilerini ilgilendiren, onlar tarafından hazırlanmış, bütüncül bir turizm kalkınma planı geliştirilmeli ve hazırlanmalıdır.
Bölgede gayri yasal olarak geliştirilmiş tüm yapısal uygulamalara ilişkin sıkı bir kontrol mekanizması geliştirilmelidir. Koruma alanı ilan edilsin veya edilmesin tarihi değer arz eden tüm unsurları ve bu unsurların çevresinde yer alan alt unsurlar bu koruma endeksli kentsel tasarım planın bir parçası konusu olmalıdır.
Kuşadası, çevresindeki Davutlar ve Güzelçamlı arasında gerçekleştirilecek olan kentsel planlama mimarlık ve peyzaj önerileri sıkı bir koordinasyon içerisinde gerçekleştirilmeli ve değerlendirilmelidir. İnsiyatifler bu yöndeki sıkı koordinasyon neticesinde alınmalıdır.
Kuşadası geniş ölçekli ve yoğunlaştırılmış bir peyzaj planlaması bütün kent için geliştirilmeli ve yıkımı gerektiren bölgelerde yıkım gerçekleştirilmelidir.
Sayın başkanın önerileri ile farklı disiplinlere ait uzmanların yer alacağı bir komite ki bu uzmanlar Türk ve yabancı olabilir, kentleşme mimarlık gibi Kuşadası’nın genel peyzajı hakkındaki konularda başkana önerilerde bulunmak üzere teşvik oluşturulabilir.
Başkanın ofisinde doğrudan başkana bağlı bir çalışacak birim, bir estetik kurulu ve bu kurulun içerisinde akademisyenler, hatırı sayılır profesyonellerin bulunması gerekmektedir. Kentin yeni gelişim bölgelerin ve hatta birim düzeyinde bina tasarım hakkında başkana önerilerde bulunmalıdırlar.
Bedeli her ne olursa olsun politik, bireysel gerekçelere dayanan konusu içeriyi ne olursa olsun kentsel planlama, imar ve yapı düzenlemelerine ilişkin her türlü baskıya karşı olumlu bir şekilde yaklaşılmaması gerekir.
Kuşadası’nın tanıtımı itibari nedeni ile özellikle hassas alanlar olarak nitelendirebileceğimiz deniz kornijleri ki bunlar marinadan başlayıp kadınları denizine kadar devam eden liman sahası, ana meydan, Kervansaray ve çevresi, Kesedağı, Atatürk heykeli, Güvercinada ve bunun gibi bölgeler hakkında detaylı ve bütüncül bir kentsel planlama çalışması yapılmalı ve bu bölgeler de yapılacak olan uygulamalar bu çalışma ile paralellik arz etmelidir.
Vatandaşların planlama ve tasarım standartları hakkında bilgilendirilmesi ve herhangi bir tasarım faaliyetinde veya geliştirme faaliyetinde mutlaka bu planlama ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirilmelidir “