Çin'de Morakot kasırgasının en sert vurması beklenen güneydoğu sahilinde bulunan Fucien eyaletinde, şu ana kadar 21 bin kişi tahliye edildi.

Bölge Afet ve Kuraklık Kurtarma Merkezi yetkilileri, cumartesi beklenen kasırgadan önce güneydoğu açıklarındaki 34 bin tekneyi geri çağırdı. Kasırga gelmeden dalgaların 6 metreyi aştığını belirten yetkililer, kasırganın vurmasıyla dalgaların 10 metreyi aşacağını belirtti.

Fucien eyaletine 540 kilometre mesafede bulunan kasırga, şu anda 144 kilometre hızla hareket ediyor.

Bölgesel yönetim, halka uyarı için 8,4 milyon SMS gönderdi.

Çin'in Cıciang eyaletine bağlı Damaoşan adasında bulunan, dünyanın en yüksek güç aktarım kulesi inşaatında da çalışma durdurularak, işçiler sığınaklara alındı. Proje yöneticisi Pıng Lişin, içme suyu olmayan adada, 4 günlük yiyecek ve içecek ihtiyaçlarını stokladıklarını ve Morakot geldiğinde sığınaklarda barınacaklarını söyledi.

370 metre seviyesine ulaşan inşaatın son aşamasında olduklarını belirten Pıng, "Bu fırtına kulenin gücünü görmemiz açısından iyi bir fırsat olacak" dedi.

Filipinler: Turistler de öldü

Filipinler'in kuzeyinde şiddetli muson yağmurlarının yol açtığı sellerde 2 Fransız turist de öldü.

Ülkenin kuzeyindeki Capas kasabasının Belediye Başkanı, 9 Fransız ve 3 Güney Koreli, Pinatubo tepesinde araçlarıyla seyir halindeyken toprak kayması olduğunu ve araçlardan birinin toprak altında kaldığını belirtti. Belediye Başkanı 3 Fransızın sel sularına kapıldığını, 2'sinin cesedinin bulunduğunu, 1'ininse kayıp olduğunu belirtti. Grubun Filipinli rehberinin de felakette yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Filipinler'in kuzeyinde bugün meydana gelen toprak kayması ve sellerde ölenlerin sayısı 9'a çıkmış oldu.

Tayvan: Milyonlar evinde hapis

Tayvan'ı vuran Morakot tayfunu yüzünden okullar ve iş yerleri kapatıldı. Şiddetli rüzgar ve yağmur getiren tayfun nedeniyle ulaşım aksarken, milyonlarca kişi evlerine hapsoldu.

Merkezi Hava Durumu Bürosu, rüzgarın hızının saatte 145 kilometreye çıktığını açıkladı. Başkent Taipei'den Asya ülkelerine uçuşlarla iç hat seferlerinin iptal edildiği, demir yolu ulaşımının da durduğu kaydedildi. Tayfunun ülkenin kuzey kesimlerinde küçük toprak kaymalarına yol açtığı da ifade edildi
Vatan