VATAN"ın son 4 gündür ısrarla takip ettiği skandal belge, AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli"nin Silivri"de yer alan bir araziyi TESCO Kipa"ya satan eski ortakları ile yaptığı 1 milyon dolarlık sözleşmeyi gün ışığına çıkardı

İddia çok vahimdi: Dişli Silivri"deki bir arsanın imar tadilatları ve banka kredisi temini işlemleriyle sahibine 48 saatte 10 milyon dolar kazandırılmasına “katkısından” dolayı 1 milyon dolar almayı bu sözleşme ile garanti altına almıştı.

Belgeyi yalanlayamayan Şaban Dişli, “Bu, önceden ortağı olduğum Akademi Ofset"in bankadan kredi kullanabilmesi için teminat olarak bloke ettirdiğim birikimim nedeniyle doğabilecek risklere karşı imzalanmış protokoldür” demişti.

Ancak ortaya çıkan 3 belge, bankaya verilen asıl teminatları göz önüne serdi. Buna göre 2.5 milyon dolarlık kredi karşılığı 3 parselden oluşan arsaya 7.7 milyon YTL"lik ipotek koyuluyor. Bu belgeler Dişli"nin savunmasını çökertiyor

Silivri"deki bir arazinin imarın değiştirilmesi ve TESCO"ya satılması sürecinde AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli"nin imar değişikliklerini gerçekleştirmesi karşılığında 1 milyon dolar rüşvet aldığı iddiasının yarattığı skandalda, Dişli"nin savunmasını çürüten yeni belgeler ortaya çıktı. İmar planlarındaki değişiklikle Dişli"nin “eski ortakları” 48 saatte 10 milyon dolar kazanmıştı. VATAN Gazetesi"nin 4 gündür ısrarla takip ettiği gelişmelerde son perde, söz konusu arsalar için verilen “gerçek” teminatlarla ilgili belgeler oldu.

Bu belgeler neden önemli?

Önce AKP Genel Başkan Yardımcısı Dişli ile ilgili iddiaları hatırlayalım. İddiaya göre Dişli, eski ortaklarına Silivri"de buldukları arsanın imar planını değiştirerek çok daha yüksek bir bedelle hipermarket zinciri TESCO"ya satmaları için yardım etmiş, bu yardımı karşılığında 1 milyon dolar almıştı. Dişli"nin "imar tadilatının yapılması ve banka kredisi sağlanması" koşuluyla 1 milyon dolarlık "iş takipçiliği" yaptığı iddia edildi ve konuyla ilgili protokol CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu tarafından kamuoyuna duyuruldu.

1 milyon doların AKP Genel Başkan Yardımcısı Dişli"ye ödeneceğine dair olan ve altında Mehmet Karasu, Şaban Dişli, Mehmet Solak ve Aziz Sezginer olmak üzere 4 kişinin imzası bulunan belgeyi VATAN "Rüşvetin belgesi" olarak okuyucularına duyurdu. İşte bu gelişmelerden sonra AKP Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, yapılan sözleşmeyi kabul etti. Ancak Dişli yaptığı açıklamada bu senetin "iş takipçiliği" için değil eski ortağı banka kredisi alırken gösterdiği teminatı garanti altına alabilmek için imzaladığını ifade etti.

Şaban Dişli 30 saat süren suskunluğun ardından bir açıklama yaparak, “Bu belge, daha önce ortağı olduğum Akademi Ofset A.Ş"nin bir bankadan kredi kullanabilmesi için bankaya teminat olarak bloke ettirdiğim birikimlerim nedeniyle doğabilecek muhtemel risklere karşı imzalanmış bir protokoldür” demişti.

Tapular Karasu"ya ait

VATAN, Dişli"nin yaptığı bu açıklamayı “Siz ikna oldunuz mu?” başlığı ile manşetine taşımış ve Dişli"nin açıklamalarındaki "iki ortağın neden gizlendiği" gibi önemli soru işaretleri doğuran 5 önemli boşluğa dikkat çekmişti.

Şimdi yeni belgeler ışığında kredinin alınma sürecine bir bakalım... Yer, Mehmet Karasu"nun şirketinin bulunduğu semt olan Kartal"daki Denizbank şubesi... Tarih 2006 yılının Ağustos ayı... Mehmet Karasu bankaya 3 farklı tapuyla gelerek Silivri"deki arsa için kredi başvurusunda bulunuyor. 3 farklı parsel için 3 farklı tapu masaya seriliyor. Tapuların hepsi Mehmet Karasu"nun üzerine. Karasu, 7 ve 8. parselleri 23 Haziran 2006 tarihinde üzerine geçirmiş, 6. parseli ise 10 Ağustos 2008 tarihinde. Son parseli almasıyla birlikte banka kredisi için Denizbank"ın yolunu tutmuş.

Mehmet Karasu"ya ait tapular ipotek gösterildikten sonra Denizbank Kartal Şubesi"nde işlemlere başlanıyor ve 29 Ağustos 2006 tarihinde sözleşme imzalanıyor. Kredi Akademi Ofset Matbaacılık Sanayii A.Ş. adına alınıyor ve şirket adına imzayı Mehmet Karasu atıyor. Kredinin miktarı 2 milyon 500 bin dolar. İmzanın atıldığı tarih çok önemli. Çünkü bu tarihten 2 gün sonra yani 31 Ağustos 2006 tarihinde Şaban Dişli ile "iş takipçiliğinin belgesi olduğu iddia edilen" 1 milyon dolarlık sözleşme imzalanıyor.

Arsalar ipotek ediliyor

Kredi verilirken her banka gibi Denizbank da verdiği kredinin geri dönüşümünü garanti altına alabilmek için ipotek işlemi yapıyor. 3 parsel için de banka tarafından "İpotek Talebi" yapılıyor. "İpotek Talep Yazı Örnekleri" Silivri Tapu Kadasto Müdürlüğü"ne gönderiliyor. Bu işlemlerin hepsi Mehmet Karasu"nun adının yazdığı tapular için yapılıyor. İpotek işlemlerinin hiçbirinde Şaban Dişli"nin adı geçmiyor.

3 parsel için ayrı işlem

Söz konusu arsa 3 parsel olduğu için her parsele ayrı ayrı ipotek koyuluyor. Kredi olarak çekilen 2 milyon 500 bin dolar için 3 parselde toplam 7 milyon 700 bin YTL"lik ipotek işlemi yapılıyor.

Silivri Alibey mevkiindeki 79 adadaki bin 141 metrekarelik 6. parsel için 700 bin YTL"lik, 7 bin 466 metrekarelik 7. parsel için 4 milyon YTL"lik, 9 bin 897 metrekarelik 8. parsel için de 3 milyon YTL"lik ipotek yapılıyor. Bütün "İpotek Talep Yazısı Örnekleri"nde ise “Temasa geçilecek yetkili” bölümünde Mehmet Karasu"nun adı ve cep telefonu bulunuyor. Bu talep yazılarının ek bölümünde ise söz konusu arazilerin tapu kayıt suretleri ve ekspertiz raporları bulunuyor.

İpotek işlemlerinden sonra banka ile borçlu arasında senet anlaşması da yapılıyor. Bu senet anlaşmasında ise 3 firmanın adı yazılıyor. Bunlar Akademi Ofset A.Ş, Alesta Reklamcılık Yayıncılık A.Ş ve Aesta Reklam A.Ş. Üç şirket adına da Mehmet Karasu imza atıyor. Bu üç şirketin ortaklık yapısı incelendiğinde, ortaklar arasında Şaban Dişli bulunmuyor. Şirketlerle tek bağlantısı eski ortak olması.