Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in, gümrüklerdeki denetimlerin yetersizliği nedeniyle sert çıkışının ardından Rusya Genel Savcılığı'nın Antalya'daki Mardan Oteli'nin sahibi Azeri asıllı iş adamı Telman İsmailov'un sahiplerinden biri olduğu ait Çerkez Pazarı'nda ele geçirilen kaçak mallarla ilgili başlattığı soruşturma Rusya'da önemli gündem maddelerinden biri oldu. Rus basınındaki haberlerde, üst düzey yetkililerin bulunduğu hükümet toplantısında, Putin'in, kaçak mallar konusuna özellikle dikkat edilmesi talimatı verdiği kaydedildi. Haberlerde, Çerkez Pazarına baskında yaklaşık 2 milyar dolarlık kaçak mal ele geçirildiğini hatırlatan Putin'in, "Niye kimse ilgilenmiyor bununla? Nerede hapisler?" ifadesini kullandığı kaydedildi.

RUS BASINI YÜKLENİYOR
Putin'in bu sert çıkışının üzerine Rusya Başsavcılığı Araştırma Komitesi, sahiplerinden biri Telman İsmailov olan AST Şirketler Grubu'nun depolarında, insanların sağlığına ve güvenliğine zarar verebilecek tüketim mallarının bulunmasıyla ilgili 7 Haziran'da soruşturmaaraştırma başlattığını açıkladı. Rus devlet televizyonu RTR'de "Çerkez Pazarı Oligarkının parlaklığı ve yoksulluğu" ile "Çerkezon" adıyla yayınlanan programlarda da, İsmailov'un Türkiye'de açılışını yaptığı Mardan Otelin maliyeti ve şatafına karşın, sahipleri arasında bulunduğu Çerkez Pazarı'nın da "bir o kadar yoksul ve çirkin olduğu" kaydedildi. Rus basını, Moskova Belediye Başkanı Lujkov'a yakınlığıyla bilinen İsmailov'un, krizde 1,5 milyar dolar harcayıp Türkiye'de açtığı otelin, Rus yönetiminin en üst düzeyde tepkisini aldığını savundu.

'BASKI YAPANLAR SİYASİ RAKİPLERİ'
SİYASET bilimi uzmanlarından Stanislav Belkovskiy, Rus Kommersant gazetesine yaptığı açıklamada, "Telman İsmailov'a baskı yapanlar kesinlikle onun ticari rakipleridir. Şimdi, Moskova pazarlarına gönderilen kaçak mal kanallarının paylaşılma süreci yaşanmakta" diye konuştu. İsmailov'un avukatı Pavel Astahov da, soruşturma için birkaç kez davet edildiklerini belirterek, Yasalara saygılı her insan gibi Telman İsmailov da araştırma grubuna ifade verebilir. Ancak, Çerkez Pazarı'ndaki kaçak mallarla ilgili söyleyeceği hiçbir şey yoktur" dedi. sabah