Milli ana muhabere tankı Altay ile zırhlı muharebe aracı Hızır bu yıl Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından 3'üncü kez gerçekleştirilen savunma sanayi ve iş geliştirme platformu High Tech Port by MÜSİAD fuarında sergilendi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Katmerciler İcra Kurulu Başkanvekili Furkan Katmerci, zırhlı muharebe aracı Hızır'ın üretiminde askeri ve emniyetin sahip olduğu bilgi birikiminden yararlanılarak tasarlandığını belirtti.

Katmerci, Türk mühendislerinin yapamayacağı şeyin olmadığını söyleyerek "Biz de bunun bir örneğini Hızır il birlikte sergiledik. Gelecekte de Savunma Sanayii tarafında Katmerciler'in yeni bir güç olacağını düşünüyorum. Biz 31 yıllık bir firmayız. Araç usta ekipman ile birlikte son altı yılda savunma tarafında yaptığımız üretimlerle gündeme geldik Bu çalışmaları bu tarz fuarlarla tanıtmak ve gündeme taşımak bizim için büyük bir haz. Türkiye'nin etrafına baktığınızda ateş çemberi, terörle mücadelemiz en az 30-40 yıllık burada emniyetin ve askerin çok büyük bir bilgi birikimi var. Bizde bu birikimlerden faydalanıp ihtiyaçlarına göre araçları tyasarlamak ve kullanımlarına sunmak istiyoruz. O nedenle üzerimize ne düşüyorsa yatırımlarımıza ve çalışmalarımıza devam edeceğiz" dedi.

"Altay'ın seri üretimine hazırız"

Milli ana muhabere tankı Altay'ın seri üretimine hazır olduklarını açıklayan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Ali Koç, "Bildiğiniz gibi TSK Savunma Sanayii Müsteşarlığı ve Bakanlığımızın bir hedefi var. Bu hedefte TSK'nın ihtiyaçlarının yüzde 50'sinin yerel tedarik ile karşılanması. Bize göre bu çok öenmli bir hedef bu hedef doğrultusunda da ciddi anlamda bir mesafe katetti Türkiye. Bu vizyon doğrultusunda eskiden herkes her ihaleye teklif verirdi ama Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın yönledirmesi doğrultusunda şirketlerden belli yerlerde belli alanlarda uzmanlık sahibi olması isteniyor. Bizce bu çok doğru. Çünkü sonuçta dünyanın en kuvvetli ordularından birine tedarikçi görevini görüyoruz. Burada başarılı performans burada yapılacak AR-GE önce ordumuza ondan sonrada dünyaya ihraç edebilecek seviyeye gelecektir. Bu bağlamda Koç Grubu olarak Otokar şirketlerimizle kara araçları konusunda mükemmellik merkezi olmak üzere yıllardır çalışıyoruz. Aslında biz 30 senedir kara araçları konusunda hizmet verip üretim yapıyoruz. Son dönemdeki Altay tank projesi ile kapasitemiz, teknolojimiz, AR-GE'miz ciddi anlamda ilerledi" diye konuştu.

Firma olarak tekliflerini sunduklarını bildiren Koç, "Şimdi geldiğimiz noktada neredeyiz? Birinci dönem ikinci dönem var. Türkiye Cumhuriyeti tank ihityaçlarını yerel tedarik etme vizyonu çerçevesinde 7 senenin sonunda prototip araçlarımızı tamamladık. Testler yapılıyor testlerde de başarılı sonuçlar alıyoruz. Tasarım, dizayn ve prototip üretimden sonra ikinci dönemde seri üretime geçilecek. Seri üretime geçilmesinde 250 tanklık bir alım yapılacak. Şartname, sözleşme gereği seri üretim için ilk teklif tasarımı yapan firmadan alınıyor. Dolayısıyla seri üretim için Otokar firması tek şirket olarak teklifini sunmuştur. Otokar olarak tankımızla ilgili son teklifimizi yaptık. Hükümetimizin talimatlarını bekler konumdayız" şeklinde konuştu.