Fikri Işık, "2000'den 2014 yılına kadar soruların çalındığı kanaatindeyiz. 2014 yılındaki skandal sonrası yapı değişince soruları çalamamışlar yüksek puanla askeri liselere girme hakkı kazananları da mülakatta elemiştir. Kurumsal zaaf var, çalışmalar devam ediyor. TSK içindeki habis uru temizlemek birinci görevimiz. Darbe üreten anlayışı temizlememiz lazım. Şu anda askeri okullar maalesef bu yapının yuvası haline gelmiş" dedi. Işık ayrıca, " Milli Savunma Bakanlığı tümüyle sivilleşecek. Askeri liseler kapatılacak. Zorunlu askerlik süresi kısaltılacak" açıklamalarında bulundu

TSK 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin yaptığı üçüncü açıklamada “darbe girişimi bilonçosunu” vermiş “TSK’daki darbeci sayısı yüzde 1 buçuktu” vurgusu yapmıştı. Kurumun bu açıklamasına ilk tepki emekli askeri hâkim Ahmet Zeki Üçok’tan gelmişti.  Üçok “TSK’nın en zayıf olduğu yer matematik. Yüzde 1,5 neredeyse bu darbeyi başarıyordu. Peki, senin yüzde 98,5’in ne yapıyordu? Çokoprens almaya mı gitti?” demişti.

“AL SANA DELİL”

Balyoz davasında 3.5 yıl hapis yattıktan sonra beraat eden ve Haziran 2015'te “TSK'da cemaatçiler var, Fetullah'ın amiraline selam vermem” dediği için hakkında bir dava daha açılan emekli
Deniz Kurmay Albay Ali Türkşen de “Necdet Özel delil yok diye bana dava açmıştı. Delil var mıymış, yok muymuş şimdi görsün. Al sana delil işte. Cayır cayır insanların üzerine mermi sıktılar” diye eski kurumunun bilançosuna tepki göstermişti.

“DEFALARCA UYARDIK”

Ergenekon davasında 4.5 yıl cezaevinde tutulduktan sonra emekliye ayrılan eski Teğmen Mehmet Ali Çelebi, “Bu yapılanmaya karşı çok uyardık. Ama ciddiye alınmadık” dedi. Çelebi “Kendi ekipleriyle göreve gidiyor, kendilerine göre görevlendirmeler yapıyorlardı. Bu sürece çok da gizli gelinmedi. Komuta kademesi de birçok şeye göz yumdu. O nedenle komuta kademesi de sorumludur” diye konuştu.

SON AÇIKLAMA MİLLİ SAVUNMA BAKANI’NDAN

Konuyla ilgili son açıklama ise Milli Savunma Bakanı Fikri Işık’tan geldi.  NTV’de 15 Temmuz operasyonlarına ilişkin açıklamalarda bulunan Işık TSK’ın “yüzde 1 buçuk” açıklamasına tepki gösterdi. Bakan Işık sunucunun “Son ihraçlar çok tartışılıyor. Bin 684 ordu mensubu ihraç edildi. Darbeci askerlerin TSK’nın personel mevcudunun 1.5’una denk geldiğine ilişkin açıklama için ne söyleyeceksiniz?” sorusuna  “Generallerin yüzde 50’den fazlası bu darbe girişimine müdahil olmuşlar bazıları direkt girmiş bazıları görevini yapmamış.” yanıtını verdi.

ASKERİ OKULLARIN KAPATILMASI

Askeri okulların kapatılmasına ilişkin tartışmalara da değinen Bakan Işık “2000’den 2014 yılına kadar soruların çalındığı kanaatindeyiz. 2014 yılındaki skandal sonrası yapı değişince soruları çalamamışlar yüksek puanla askeri liselere girme hakkı kazananları da mülakatta elemiştir. Kurumsal zaaf var, çalışmalar devam ediyor. TSK içindeki habis uru temizlemek birinci görevimiz. Darbe üreten anlayışı temizlememiz lazım. Şu anda askeri okullar maalesef bu yapının yuvası haline gelmiş” dedi.

”ÖZEL KALEM MÜDÜRÜM FİRARDA”

Bakan Işık “Özel kalem müdürünüz Kurmay Albay Tevfik Gök’ün durumu nedir?” sorusuna da  “Gözaltına alınmış bırakılmış şu anda firarda.” yanıtını verdi.

“GENERAL FAZLASI VARDI”

Işık son YAŞ kararlarına ilişkin “197 general ve amiral TSK dışında fakat 99 terfi oldu 227’ye düşmüş gözüküyor general amiral sayısı” yorumuna ise  “TSK’da general sayısı zaten fazlaydı. General sayısının fazla olduğu konuşuluyordu uzun süredir.” karşılığını verdi.

“YAVERLER NEDEN İHRAÇ EDİLMEDİ?”

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, darbeci emir subaylarının neden ihraç edilmediğiyle ilgili merak edilen soruya da cevap verdi. Işık, “Darbeye karışanlarla ilgili soruşturma henüz tamamlanmadı. İkinci bir liste var onları da göndereceğiz içinde bu yaverler de var.  Darbeyle ilişkisi olan hiç kimseyi TSK’da bırakmayacağız. Darbeye katılan hiçbir teröristi TSK içinde barındırmayacağız.  Bu konuda tavrımız net. İkinci bir liste var onları da göndereceğiz içinde bu yaverler de var” dedi.

Ayrıca AHaber’e de konuk olan ve önemli açıklamalarda bulunan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde gidilen yeni yapılanmaya ilişkin verdiği bilgilere göre; Milli Savunma Bakanlığı tümüyle sivilleşecek. Askeri liseler kapatılacak. Zorunlu askerlik süresi kısaltılacak.

“ASKERLİK SÜRESİ KISALTILACAK”

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, “FETÖ’nün yuvası haline gelen askeri liseler kapatılacak. Harp okulları devam edecek. İmam Hatip ve meslek liseleri dahil tüm lise mezunları harp okuluna girebilecek. Örgütün kurmaylık sınavlarına da müdahale ettiği ortaya çıkmıştı. Bu nedenle kurmaylık da tümüyle kaldırılacak. Terfilerde liyakat esasına geçilecek. Sınıf subaylarından generallik terfiler daha da artacak. Bir süre önce başlayan profesyonel askerlik ilerleyen dönemde yaygınlaşacak. Zorunlu askerlik süresi kademeli olarak kısaltılacak. Asker azalımı jandarmadan başlayacak” dedi.

“HER ŞEYDEN BAKANLIK SORUMLU OLACAK”

Işık yaptığı açıklamada, “Ordunun eğitim, sağlık, personel gibi tüm destek hizmetlerini bakanlık karşılayacak. Silahlı kuvvetlerin subay astsubay personel talebi, bunların hangi koşullarda alınacağı ve eğitimleri gibi konularda bakanlık sorumlu olacak. Tabi Milli Savunma Bakanlığı da sivilleşecek. En başta Genelkurmay yerleşkesinin içinde bulunan Milli Savunma Bakanlığı, başka bir binaya taşınacak. Şu anda bakan dışında Milli Savunma Bakanlığında sadece bakan yardımcı ve danışmanı sivil. Bu yapı da değiştirilecek. Siviller ağırlıkta olacak. Müsteşar ve genel müdürler sivillerden oluşacak” dedi.

Sözcü